Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Uppdaterad 11 maj 9.45: Branden vid returpapperscentralen i Boländerna

Det brinner fortfarande vid returpapperscentralen. Brandförsvaret meddelar att taktiken för att hantera branden och röken fungerar bra. Röken har minskat betydligt men vinden har vänt så nya områden kan komma att känna av röken.

Inriktningen är fortfarande att så snabbt som möjligt stoppa rökspridning till omgivningen med så liten påverkan som möjligt på miljön och omgivande verksamheter. Arbetet har fortsatt hela natten och det brinnande materialet utomhus har tagits om hand och körts bort från platsen. Det som är kvar är brinnande material inne i byggnaderna.

När brandförsvaret nu fortsätter insatsen och börjar röra i pappersbalarna och river byggnaderna kan elden och röken blossa upp igen. VMA kommer därför ligga kvar med uppmaningen att de som känner av röken och är påverkade av den undviker den genom att hålla sig inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Kommunen får många frågor om röken är farlig. Det vi kan säga är att brandrök i stora mängder inte är hälsosamt så undvik röken i största möjliga mån. Vi får också frågor om hur länge man kan vistas i en lokal utan ventilation. Hur länge luftkvaliteten är acceptabel beror på hur många som vistas i lokalen, hur stor lokalen är, om man sitter still eller rör på sig m m. Om en verksamhet är osäker kan de kontakta miljöförvaltningen för råd.

Prognosen från brandförsvaret är att släckningsarbete pågår minst ett dygn till. Rekommendationerna i VMA-meddelandet gäller tills räddningsledaren skickar ut ett nytt meddelande som säger att faran är över.