Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Beteendeförändringar minskar skolkökens belastning på elnätet

Eftersom tillredningen av Uppsala kommuns 45 000 måltider sker ungefär samtidigt kan belastningen på elnätet bli betydande. Går det att med enkla medel tillaga maten mer effektsnålt? Det har projektet Flex-o-Mat undersökt det senaste året och resultaten är slående.

En uppdukad buffé med händer som plockar mat

Att tillaga pannkakor samtidigt som morgondagens lasagne förbereds har visat sig vara något av det mest effektkrävande i Uppsalas skolkök. Beteendeförändringar hos kökspersonalen och ny teknik kan avlasta elnätet omgående.

– Ett förändrat körsätt i köket sänker eleffektuttaget vid matlagning avsevärt. Tillsammans med ny effektstyrningsteknik som ska testas under hösten i tre skolkök räknar vi med att minska eleffektuttaget till hälften. Det betyder att fastighetsägare skulle kunna bygga skolor med hälften så stor elanslutning, säger Fredrik Björklund, projektledare på STUNS.

Inte sätta igång all utrustning samtidigt

Exempel på beteendeförändringar i köket är att köra ugnen på halveffekt, att tillaga mat på natten och att inte sätta i gång all köksutrustning samtidigt. Även om projektet inte är slut än har en checklista tagits fram som nu sprids till alla kök inom Uppsala kommuns måltidsservice.

– Det har varit förhållandevis lätt att anpassa beteendet i köket. Medarbetarna har varit intresserade och medvetna. Det har också blivit väldigt påtagligt då vi har en stor tv-skärm i köket där vi kan se både förbrukning och eleffekttoppar, säger Joacim Skyllerman, kökschef i Tiundaskolan.

23 kommuner bjöds på klimatsmart buffé

Uppsala kommun är en av 23 kommuner i den nationella satsningen Klimatneutrala städer 2030. Projektet Flex-o-Mat presenterades i onsdags för representanter från dessa 23 kommuner. Projektledare och andra funktioner som arbetar med klimatomställningen i sina respektive kommuner var på plats i Uppsala för att delta i konferensen Transition lab forum, som Uppsala kommun stod som värd för tillsammans med det nationella strategiska innovationsprogrammet Viable cities.

Förutom att få en dragning av projektets resultat bjöds deltagarna också på en klimatsmart middagsbuffé tillagad och serverad i Tiundaskolans restaurang.

Projektet Flex-o-Mat är ett samarbete mellan STUNS, Måltidsservice inom Uppsala kommun och det kommunala bolaget Skolfastigheter.

Läs mer om projektet Flex-o-Mat.

Läs mer om hur Uppsala kommun arbetar med att avlasta kapacitetsbristen i elnätet.

Läs mer om Viable cities satsning Klimatneutrala städer 2030, där Uppsala kommun är med.