Basketkorgar kommer tillbaka på prov

Basketkorgarna på Tiundaskolan och Sverkerskolan har monterats ned på grund av att bullernivåerna övergick gränsvärdet, enligt miljöbalkens regler. Nu försöker kommunen hitta nya lösningar på ljudsituationen, för att kunna montera upp korgarna igen och tillåta spontanspel.

Det råder olika förutsättningar på de olika skolgårdarna, då materialen i sargerna, underlagen och korgarna skiljer sig åt.

På Tiundaskolan är det främst en sarg för fotbollsspelande som skapar oljudet, och kommunen monterar därför ned den redan under den här veckan. Därefter kan kommunen montera upp basketkorgarna igen, och testa om bullernivån är acceptabel.

På Sverkerskolan behövs det andra åtgärder som tar lite längre tid att åtgärda. Så tills vidare hänvisar kommunen till Tiundaskolans ena plan för basketspelande.

- Miljö- och hälsoskyddsnämnden och miljöförvaltningen tycker det är viktigt med spontanidrott. Men samtidigt är det viktigt att vi inte har ohälsosamma ljudnivåer som skadar de boende i området. Vårt mål är inte att hindra basket, tvärtom, men spontanidrott ska kunna ske utan att skada andra. Det kan behövas anpassningar för att det ska fungera, säger Klara Ellström, ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden.

När basketkorgarna på de två skolorna är uppe igen, kommer det att göras nya bullermätningar.

Dock gäller fortfarande samma bestämmelser som tidigare. Det vill säga att basketspel på skolgårdarna inte är tillåtet efter klockan 22:00.