

Famora foods nya kontors- och fabriksbyggnad ligger som en utslängd röd karamell i det böljande åkerlandskapet, mitt emellan Vattholma och Björklinge ett par mil norr om centrala Uppsala. Från det rymliga kontoret på tredje våningen har vd:n David Orang en strålande utsikt över fälten och åkrarna. Genom fönstren på andra sidan ser han in i företagets lager och fabriksdel, där man för närvarande är i full gång med att producera en av företagets storsäljare, rostade bondbönor med smak av gräddfil och lök.
– Vi har en helautomatiserad linje där vi producerar en produkt i taget. Utöver det har vi flera mindre avdelningar för olika typer av förädlingsprocesser som rostning och dragering. Mer än 95 procent av alla produkter vi säljer tillverkas här, berättar David Orang som driver familjeföretaget Famora Foods tillsammans med sin pappa Yousef och bror Jonas.
Hittade lönsam nisch
Företaget grundades av Yousef Orang 1987, några år efter att han flyttat till Sverige från Iran. Till en början importerade han pistaschnötter, kryddor och andra livsmedel från Iran. Efter hand utökades verksamheten med fler produkter och under några år en egen livsmedelsbutik. När David började i företaget 2003 och brodern Jonas något år senare var det mest inriktat på grossistverksamhet med ett brett sortiment.
– Efter några år började vi titta närmare på var de bästa marginalerna och utvecklingsmöjligheterna fanns. Då kunde vi se att den delen som handlade om nötter, snacks och torkad frukt var mest lönsam. Efter det började vi successivt förändra och renodla verksamheten till vad den är idag, berättar David.
Fick pris som Årets pionjär
Satsningen gav både ökad omsättning och lönsamhet. Dessutom ledde framgångarna till att Yousef Orang vann Internationella Företagarföreningen i Sveriges pris Årets Pionjär som delas ut till nytänkande företagare med utländsk bakgrund.
– I samband med det hade vi hela kommunstyrelsen på besök, vilket var jätteroligt. Eftersom vi var mitt uppe i byggnationen av våra nya lokaler frågade de om de fick komma tillbaka när vi hade flyttat in. Så nu strax före årsskiftet hade vi ett par representanter från kommunen här på besök igen, berättar David.
Dialog med kommunen
Samtalet med näringslivsutvecklaren Cecilia Linder och kommunalrådet Jonas Segersam (KD) kom bland annat att handla om tankarna kring en fortsatt expansion eller inte. Tillväxt är bra men inte bara för sakens skull, företagsledningen har även krav på att lönsamheten hänger med, enligt David.
– Som det ser ut nu är vi lönsamma, har en stabil omsättning, stabila kunder och våra produkter på plats i de flesta livsmedelsbutiker. Samtidigt är inte tillväxten så hög. För att kunna expandera skulle vi behöva satsa på fler produkter, fler linjer, fler nyckelpersoner och mer export. Att göra den typen av investeringar är alltid en risk – samtidigt som det också är en risk att inte ta risker. Som egenföretagare i den här branschen måste man vara innovativ eftersom nya trender dyker upp hela tiden. Då gäller det att inte bara haka på dem, utan också ligga i framkant.
Satsar på hälsosamma snacks
Ett led i det är företagets nya varumärke Dave & Jon’s, med inriktning på hälsosamma snacks. I sortimentet finns bland annat smaksatta rostade bondbönor och dadlar med olika smaker som saltlakrits, salt jordnötskola, haribopersikor och sura colanappar.
– Dadlarna innehåller bara rena ingredienser och en mängd nyttiga mineraler som magnesium, kalium och järn, är rika på fiber och har inget tillsatt socker. Jämfört med vanligt godis har de betydligt lägre GI, glykemiskt index. Och bönorna innehåller massor med naturligt protein och bara hälften så mycket fett som vanliga chips. Om du vill prova någon av våra produkter tycker jag att du ska testa våra rostade bondbönor, säger David.
Exporterar till Island
Famora foods andra varumärke heter Prima och har ett sortiment med nötter, torkad frukt och saffran. I dagsläget säljs Famora Foods produkter via samtliga av de tre stora livsmedelskedjorna ICA, Coop och Axfood, men även hos kedjor som Apotea, 7-Eleven och Circle K. Utöver det fungerar företaget som leverantör till bland annat Axfoods egna varumärken. Förra året började företaget dessutom att exportera till Island.
– Marknaden där är liten, men importören gör ett jättebra jobb och våra produkter går väldigt bra. Det är kul att se att vårt koncept funkar utomlands och vi skulle gärna vilja testa fler marknader. Men i så fall behöver vi anställa någon som håller i det, säger David.
Bra läge nära E4:an
Utrymmesmässigt är man väl förberedd för en expansion tack vare de nya rymliga lokalerna. Bara kontoret är på 500 kvadratmeter i den totalt sett 5 000 kvadratmeter stora byggnaden.
– Här har vi plats att växa med verksamheten, även om vi skulle dubbla produktionen flera gånger om. Läget här alldeles nära E4:an är också perfekt ur transportsynpunkt. Här finns allt vi behöver. Det enda vi skulle kunna önska oss mer är en busslinje mellan Vattholma och Björklinge, så att man kan ta sig hit även utan bil, säger David.
Krävs längre stöd för att anställa nyanlända
Under mötet med kommunen lyfter David upp att det är en utmaning med att få fram kompetens till rätt lön till produktionen, en förutsättning inför en eventuell expansion.
– Kommer de från life science-branschen är de lite för överkvalificerade och vill ha hög lön, säger han. Samtidigt finns det ett överskott av arbetskraft när det kommer till nyanlända eller personer som inte haft uppehållstillstånd så länge. För att få in dem på arbetsmarknaden krävs längre åtaganden med stöd som sträcker sig tre till fem år framåt i tiden, jämfört med dagens sex till tolv månader. Alternativt lägre ingångslöner. Man måste komma ihåg att det tar lång tid lära upp personer på ett nytt språk och att de inte alltid har samma grundutbildning som man har i Sverige.
Dyrare frakter med pandemin
Annars är den största utmaningen för Famora Foods för närvarande att pandemin har ställt till det med frakterna, menar David.
– Just nu får vi räkna med två till tre gånger längre ledtider, högre råvarupriser och åtta till nio gånger dyrare sjöfrakter än normalt. En tredje utmaning handlar om hur marknaden är uppbyggd i Sverige, med ett fåtal stora livsmedelskedjor där alla leverantörer slåss om samma utrymme.
Var tror du att Famora Foods befinner sig om fem år?
– Förhoppningen är att vi ska ha etablerat våra varumärken mycket bredare, ha en bredare portfölj, vara inne på cirka tio exportmarknader och ha ökat omsättningen kraftigt – kanske till och med ha tredubblat den.
Fakta om Famora foods
- Verksamhet: Tillverkning av hälsosamma snacks av hög kvalitet – företaget är certifierat enligt internationella standarden BRC med strikta krav på kvalitet och livsmedelssäkerhet.
- Ägare: Familjen Orang/Famora.
- Omsättning: Cirka 56 miljoner kronor år 2021.
- Anställda: Cirka 20.
- Läge: Mellan Vattholma och Björklinge i Uppsala.
- Övrigt: Stort fokus på miljö och hållbarhet i stort. Solcellerna på taket förser anläggningen med cirka 200 000 kWh el per år – mer energi än vad företaget förbrukar. Uppvärmning och kylning sker med hjälp av bergvärme.
Uppsala möts
Genom relationsskapande, effektivitet och hög rättssäkerhet vill vi skapa möjligheter för dig och din affär att växa. Som ett led i detta bjuder vi in företag i Uppsala för kunskapsutbyte och insikter. Är du företagare och vill ha en dialog med företrädare för kommunen? Mejla naringsliv@uppsala.se