Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Anna-Lena Peredo får pedagogiska lärarpriset förskola

Det pedagogiska lärarpriset för förskolan 2022 går till Anna-Lena Peredo, förskollärare på Voksenåsens förskola. Anna-Lena får priset för sin förmåga att se och höra alla barn utifrån deras unika behov och förutsättningar. Och för att hon uppmuntrar till nyfikenhet och lärande.

Anna-Lena Peredo, förskollärare på Voksenåsens förskola
Anna-Lena Peredo, förskollärare på Voksenåsens förskola, får pedagogiska lärarpriset förskola 2022.

– Vilka fina ord. Jag blir så rörd, säger Anna-Lena Peredo, förskollärare på Voksenåsens förskola.

Anna-Lena har överraskats ute på förskolegården. Hon har just fått höra att hon får det pedagogiska lärarpriset förskola 2022. Susanne Engström (MP), ordförande i utbildningsnämndens förskoleutskott, har läst upp delar av de nomineringar som ligger till grund för utmärkelsen och överlämnat en blombukett.

Rektor John Kristerson gratulerar och förskolebarnen är nyfikna på vad som händer och varför Anna-Lena får så fina blommor.

Har barnens bästa i fokus

Det är vårdnadshavare som har nominerat Anna-Lena. I nomineringarna står det bland annat att hon är en viktig vuxen att lära av och se upp till och att hon alltid har barnens bästa i fokus. Det står också att Anna-Lena har en förmåga att se och höra alla barn utifrån deras unika behov och förutsättningar.

– Nomineringarna för Anna-Lena passar väl till kriterierna som vi i utbildningsnämnden tittar på när vi utser pristagaren. Det handlar bland annat om omsorg, att se alla barn och hur förskolläraren tar sig an undervisningsuppdraget. Och så fick vi också in många nomineringar för just Anna-Lena, säger Susanne Engström (MP).

Är härvarande och lyssnar

Anna-Lena började arbeta som barnskötare på Voksenåsens förskola 1994. Under åren har hon varit ledig för studier, föräldraledig och även jobbat på skola och fritids. 2007 tog Anna-Lena sin förskollärarexamen och hon har varit tillbaka på Voksenåsens förskola sedan dess. Nu har hon en barngrupp med 3–5-åringar.

Anna-Lena berättar att hon brinner för att barnen ska få en röst i sin vardag och i samhället.

– Språket är grunden för att kunna påverka sitt liv och att känna tillhörighet. Därför är jag härvarande med barnen, lyssnar noga och hjälper dem att utveckla sitt språk. Barnen betyder jättemycket för mig. Att se dem blomma är det vackraste som finns. Det sporrar mig, säger Anna-Lena.

Bidrar positivt till verksamheten

Rektor John Kristerson berättar att Anna-Lena har stor kunskap inom sitt yrkesområde och att hon är en omtyckt medarbetare som alltid ser barnen.

– Det är fantastiskt att ha Anna-Lena här på förskolan. Hon är professionell och mån om att undervisningen ska vara utifrån barnens villkor. Anna-Lena är en av de absolut bästa förskollärarna vi har, säger John.

De pedagogiska priserna

De pedagogiska lärarpriserna delas ut till lärare i förskola, grundskola, grundsärskola, gymnasieskola och gymnasiesärskola. Det pedagogiska ledarskapspriset delas ut till en rektor som arbetar inom någon av skolformerna. Priserna kan gå till pedagoger och skolledare i både kommunala och fristående skolor.

Det är kollegor till pedagoger och skolledare, elever och vårdnadshavare som skickar in nomineringar och utbildningsnämnden fattar beslut om vilka som får priserna.

I december är det en gemensam prisceremoni i samband med kommunfullmäktige.

Läs mer om de pedagogiska priserna