Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Allt ljus på Uppsala lyser upp i november

Den 3–20 november arrangeras åter ljusfestivalen Allt ljus på Uppsala. Ett tiotal ljusverk kommer att lysa upp stadskärnan under en av årets mörkaste månader.

Lysande näckrosor i Fyrisån under ljusfestivalen
Ljusverket Nymphaeaceae i Svandammen från Allt ljus på Uppsala 2021. Foto: Gustav Dalensjö

Allt ljus på Uppsala bjuder in besökare och Uppsalabor att ta del av roliga och tänkvärda ljusverk i staden. Ljusverken tänds och ljusfestivalen startar torsdag 3 november 18.00 utanför Uppsala Konsert & Kongress.

Festivalen är tänkt att bidra till ett attraktivt Uppsala att leva, verka och vistas i. Målet är att fler människor ska röra sig i stadskärnan och att ge trygghet till stadens mörka platser. Placeringen av ljusverken sträcker sig genom stadskärnan och som besökare kan du följa verken från Uppsala Konsert & Kongress till Forumtorget, Klosterparken, Riddartorget och vidare.

Nytt för i år är att Allt ljus på Uppsala finns med i appen Uppsala konst och kulturarv, som lanserades i somras. Appen gör det enkelt att hitta mellan de olika ljusverken, och information om dem. Det finns också en tryckt karta med information om ljusverken att hämta i Allt ljus på Uppsala-brevlådor, på sex platser i innerstaden. 

Även musik, konst, utställningar, barnaktiviteter, guidningar och höstmys på restauranger och caféer är en del av ljusfestivalen.

En mer hållbar ljusfestival

Årets ljusfestival äger rum samtidigt som samhället går igenom en energikris och där alla uppmanas att hushålla med elen. Festivalen kommer att minska sin energianvändning med cirka 30 procent jämfört med förra året. Ljusverken kommer endast att vara tända 17.00–22.00, två timmar kortare än förra året.

– Allt ljus på Uppsala har som mål att den totala energiförbrukningen understiger 1 000 kilowattimmar, vilket är jämförbart med en normal villas halva månadsförbrukning, säger Jonas Ekebacke, projektansvarig för ljusfestivalen.

Samarbete med lokalt näringsliv

Allt ljus på Uppsala arrangeras på uppdrag av Uppsala kommun och Uppsala Citysamverkan och projektleds av Destination Uppsala. Festivalen genomförs tillsammans med det lokala näringslivet. Årets ljusvärdar och ljusvänner är Atrium Ljungberg, Castellum, Bonnier Fastigheter, S:t Per Gallerian, Vasakronan och Wallenstam.

Läs mer om ljusfestivalen 

Ladda ner appen Uppsala konst och kulturarv från Google Play  

eller från App Store