Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Allmän sammankomst på Vaksala torg 14 maj

Rasmus Paludan har fått tillstånd att hålla ett valmöte på Vaksala torg 14 maj 12.00–14.00. Inför och under helgen samverkar Uppsala kommun med polisen för att alla Uppsalabor ska känna sig trygga. (Platsen för Paludans valmöte flyttades från Vaksala torg till Österplan.)

Under helgen pågår arbetet i kommunens verksamheter som vanligt och det säkerställs att exempelvis hemtjänsten och Uppsala ungdomsjour kan bedrivas på ett tryggt och säkert sätt. Fokus är att kommunens medarbetare ska ha en trygg och säker arbetsmiljö och Uppsalas invånare ska få den service och stöd som de behöver.

–Uppsala kommun värnar om yttrandefriheten, det är en grundpelare i vårt samhälle. Samtidigt finns det en stor förståelse för att manifestationer kan väcka anstöt och uppröra. Manifestationer ska dock kunna ske utan oro och våld. Våld är aldrig lösningen säger Anders Fridborg, säkerhetschef i Uppsala kommun.

Exempel på hur kommunen förbereder sig inför Rasmus Paludans valmöte

  • Under veckan har Uppsala ungdomsjour ökat sin närvaro ute på skolor genom att ha samtal med ungdomar och lyssna in vilka funderingar eller oro som kan finnas.
  • Kommunen har samarbetat med polisen, civilsamhället och andra aktörer. En av aktörerna är interreligiösa rådet som samlar de flesta aktiva trossamfund i kommunen. Det har skett förbereder inför en eventuell påfrestning på vårt samhälle.  
  • Många kommunala verksamheter som bedriver verksamhet i på helgen har gjort riskbedömningar och vidtar åtgärder utifrån dem.

Extra beredskap under helgen

Under helgen finns en extra beredskap inom flera verksamheter. Uppsala ungdomsjour har extra närvaro på flera platser i Uppsala. Det finns extra väktarteam på plats runt Vaksala torg och i centrum. Alla kommunens verksamheter som pågår dygnet runt har full beredskap inklusive räddningstjänsten, Parkeringsbolaget och avdelningen gata, park och natur.

Torghandel och loppis på torget är inställt

Torghandeln är inställd på Vaksala torg under lördagen 14 maj. Det beslutet har fattats av Uppsala kommun efter dialog med polisen.

Ingen invigning av Stadshuset på lördag – nytt datum kommer

På uppsala.se finns en nyhet om att det inte blir någon invigning av Stadshuset på lördag – nytt datum kommer.