Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Aktiviteter på schemat när unga sommarjobbar på fritidsklubbar

På flera av kommunens fritidsklubbar sommarjobbar ungdomar som just har gått ut årskurs 9. För många av dem är det första jobbet. Dagarna är fyllda av aktiviteter som fotboll, basket och bad. Och ungdomarna är populära bland barnen på fritidsklubbarna.

Sudaysi i förgrunden, färgglada klätterväggar i bakgrunden.

– Det är bra att få erfarenhet av att jobba. Och så är det kul. Jag lär mig hur man pratar med barn. Jag har praoat på en skola förut så jag kan litegrann men det är bra att bli bättre på det, säger Sudaysi Hassan, sommarjobbare på Fyrislunds fritidsklubb.

Det är 1 400 årskurs 9-ungdomar som sommarjobbar via Uppsala kommun. 75 av dem arbetar på en fritidsklubb. På sommaren har fritidsklubbarna heldagsomsorg för barn som är 10–12 år.

– Sommarjobbarna är populära bland barnen som är på fritidsklubben. De blir som förebilder och är med på aktiviteter tillsammans med barnen, säger Jessica Andersén, fritidsledare på Björklinge fritidsklubb och fritidsgård. 

Planerar och deltar i aktiviteter

– Det bästa med sommarjobbet är att vi hittar på roliga aktiviteter och inte bara sitter still. Vi gör saker hela tiden, säger Ebba Ryding, sommarjobbare på Björklinge fritidsklubb.

Ungdomarna är tillsammans med barnen på dagarna. De planerar och deltar i aktiviteter. Det händer även att ungdomarna får andra arbetsuppgifter, som att möblera om eller att rensa bland saker.

– Vi har badat mycket hittills i sommar och då är det extra bra att vi är fler som håller koll på barnen, säger Jessica Andersén.  

Lär sig mycket av att sommarjobba

För många av ungdomarna är sommarjobbet på fritidsklubben det första arbetet.

– Jag får erfarenhet av arbetslivet och lär mig nya saker. Till exempel hur jag ska hantera barn när de är ledsna eller upprörda, säger Julia Bawelin, sommarjobbare på Björklinge fritidsklubb.

På Björklinge fritidsklubb sommarjobbar även Maximilian Jalstrand.

– Jag sommarjobbar för att lära mig nya saker. Och för att känna på hur det är att jobba. Vi gör roliga saker och träffar mycket folk. Det är aldrig tråkigt säger Maximilian Jalstrand.

Bjorklinge_900x600.jpg
Ebba Ryding, Emelie Holmgren, Julia Bawelin och Maximilian Jarlstrand.