500 000 kronor till Uppsalas kulturstipendiater

På kulturnämndens sammanträde 28 april 2022 beslutades att tolv kulturstipendiater får sammanlagt 500 000 kronor. Syftet är att stödja och uppmuntra förtjänstfull verksamhet inom skilda kulturella områden i Uppsala kommun.

– Vi har haft två år av pandemi och karantän vilket påverkat kulturarbetares arbetsmöjligheter. Det känns mycket angeläget att Uppsala kommun genom stipendier kan ge stöd till fortsatt utveckling och skapande. Stipendierna är en markering av kulturens viktiga roll i vårt samhälle, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Stipendierna som delas ut är tolv arbets- och fortbildningsstipendier till kulturarbetare.

Här är årets stipendiater:

Arbetsstipendium 100 000 kronor

Suranjana Das, musik
Yasaman Sharifmanesh, film

Stipendium för fortbildning, resor, material och andra för det konstnärliga utövandet angelägna behov, 30 000 kronor

Namkhang Anomasiri, bildkonst
Elinor Tollerz Bratteby, dans
Emil Ingmar, musik
Helena Laukkanen, bildkonst
Jessica Faiss, bildkonst
John Sjögren, litteratur
Malin Gadeborg, musik