Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Yrkesprogram på gymnasiet håller alla dörrar öppna

Snart är det dags att göra ett val till gymnasiet. Med ett yrkesprogram på gymnasiet håller du alla dörrar öppna. Du kan få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du kan plugga vidare på universitet eller högskola. Du kan starta eget företag. Och bäst av allt, du kan kombinera dina intressen med studier och utbilda dig till något som du verkligen är intresserad av.

Alexandra Silversten och Oliver Svanerud. Oliver gick lärlingsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby.
Alexandra Silversten och Oliver Svanerud. Oliver gick lärlingsprogrammet på Uppsala yrkesgymnasium Ekeby.

Det finns 12 nationella yrkesprogram att välja mellan. På ett yrkesprogram lär du dig ett yrke från grunden och du har stor chans att få ett kvalificerat jobb direkt efter studenten. Du har praktik under utbildningen, så kallat arbetsplatsförlagt lärande. Genom praktiken kan du knyta kontakter som du har nytta av när du söker jobb.

Du kan läsa kurser på ett yrkesprogram som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att du kan studera vidare på universitet eller högskola när du har gått ett yrkesprogram

Läs mer om yrkesprogrammen

Oliver fick jobb direkt efter gymnasiet

Oliver Svanerud är 19 år och gick ut som lärling från Uppsala yrkesgymnasium Ekeby tidigare i år och jobbar nu som kock på en av Uppsalas mer ansedda krogar. På restaurangen är Alexandra Silversten kökschef.

Under praktiken på ett mindre lunchställe i Boländerna fick han lära sig ”preppen” – att skära lök, skala potatis, göra raggmunk och steka fläsk, något inte Oliver tyckte var så kul men som gav honom en viss arbetsmoral. När han fick praktik hos Alexandra i årskurs två var han redo att utvecklas och göra mer avancerad matlagning.

En av ägarna på restaurangen är dessutom utbildad handledare, så det var som att vara i skolan fast på en arbetsplats, enligt Oliver.

– Alla kockar var väldigt engagerade och jag lärde sig mycket på kort tid.

Direkt efter studenten blev han anställd.

– Jag är den enda bland mina kompisar som redan har jobb och flyttat hemifrån, säger han.

Och han tjänar pengar på det han älskar. Drömmen är att vid 25 års ålder vara egen krögare. Inget orealistiskt mål alls med tanke på Olivers engagemang och passion för matlagning.

Läs en längre intervju med Oliver och Alexandra

Ansök till gymnasiet 21 januari till 15 februari

Gymnasievalet är mellan 21 januari och 15 februari och höstens öppna hus på gymnasieskolorna har just genomförts. Det finns en ny chans att besöka de flesta av gymnasieskolorna under januari och februari inför gymnasievalet. Kika på skolornas webbsidor för att få reda på vilka datum som gäller.

Läs mer om våra gymnasieskolor och program

Läs mer om hur du söker till gymnasiet