Uteaktiviteter i fokus när Rasbo- och Vaksalabygderna lägger sin röst

Efter en fem veckor lång omröstningsperiod har nu vinnarna inom Medborgarbudgetens fjärde område, Vaksala och Rasbobygderna utsetts. Med drygt 900 röstande invånare kommer utegym, belyst pulkabacke, beachvolleybollplan och grill- och samlingsplats att kunna genomföras här.

– Vilka spännande förslag som har röstats fram här i Rasbo- och Vaksalabygderna. Genom medborgarbudgeten tar vi tillvara det stora engagemang som finns i våra bygder. En viktig del i arbetet för att bli Sveriges bästa landsbygdskommun, säger Erik Pelling (s), kommunstyrelsens ordförande.

Den 13 december avslutades omröstningen om hur pengarna inom medborgarbudgeten ska fördelas i Vaksala och Rasbobygderna, som drog igång den 8 november.

Drygt 160 förslag kom från boende i området och av dem valde arbetsgruppen ut 16 röstningsbara förslag för invånarna att rösta emellan.

Barn tittar på en grillplats

I Vaksala vann förslaget om en grill- och samlingsplats.

Både utegym och beachvolleybollplan

I Norra Rasbobygderna där man valt att dela upp budgeten korades två förslag. Det ena vinnande förslaget är att bygga ett utegym med belysning vid Rasebokils bygdegård. En motivering till detta är att bygdegården är en central mötesplats för de boende i området.

Det andra vinnande förslaget var uppförandet av en beachvolleybollplan intill fotbollsplanen i Tuna. Sporten ses som något som kan komma till glädje för både yngre och äldre, och även här är denna plats central för de som bor i Tuna.

Upplyst pulkabacke och grillplats

I de Södra Rasbobygderna satsar man på belysning över utegymmet och pulkabacken vid Gåvsta Skola. Detta för att såväl gym som pulkabacke ska kunna användas även under kvällstid.

I Vaksala var kampen hård om förstaplatsen. Det förslag som slutligen knep förstaplatsen var en grill- och samlingsplats intill lilla lekparken i Lindbacken. Tanken är att skapa en plats där människor kan träffas även under årets kalla månader.

Deltagarna mellan 3 och 91 år

Att rösta på medborgarbudgeten lockade personer i alla åldrar – den yngsta deltagaren var 3 år och de äldsta 91 år. Cirka 900 invånare röstade, vilket motsvarar drygt 11 procent av befolkningen i området.

– Jätteroligt att så många deltog i den här omröstningen och att det kommit in så många bra förslag. Det är tydligt att medborgarna har fått upp ögonen för projektet och det bådar gott inför framtiden. Medborgarbudget är ett bra sätt att både få inspel om vad medborgarna tycker och involvera fler i kommunens processer, säger Helena Nordström Källström (MP) ordförande i landsbygdsberedningen.

Medborgarbudget blir permanent

Under 2018–2022 har tre miljoner avsatts för projektet Medborgarbudget som omfattar hela kommunens landsbygder.

Sist ut att genomföra medborgarbudget är Danmark, Funbo, Almunge och Knutby – en process som inleds under 2022.

Redan nu har kommunfullmäktige beslutat att göra medborgarbudgeten permanent när pilotprojektet avslutas.

Läs mer om hur medborgarbudgeten fungerar och tidigare vinnare i andra områden.