Vinnare av årets uppsatsstipendier

På fredagen tilldelades studenter vid Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet årets uppsatsstipendier. Uppsatserna berör bland annat kollektivtrafik, vattenförsörjning, hållbar stadsbyggnad och kompetensutveckling om regnbågsfamiljer i barnlitteratur.

Kvinna sitter framför dator och skrattar
Nu är det klart vilka sju uppsatser som vinner årets uppsatsstipendium.

Varje år delar kommunen ut sju uppsatsstipendier på 10 000 kronor. Uppsatserna ska handla om samhällsvetenskapliga eller teknik- och naturvetenskapliga frågor inom miljö, pedagogik eller socialmedicin. Den kan också handla om kommunal utveckling, styrning och ledning eller processer för delaktighet och demokratisk förankring. Nu är det klart vilka som är årets vinnare.

- Kommunen har mycket att lära av Uppsalas studenter! Uppsatserna som belönas med stipendier har gett ny och värdefull kunskap till kommunen och kommer bidra till att utveckla våra verksamheter. Jag är imponerad över kvaliteten och på det arbete studenterna lagt ned på sina uppsatser, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Vinnarna av årets uppsatser blev tilldelade priset och fick motiveringen uppläst vid en digital utdelning 28 maj:

• Go with the flow, av Erik Nilsson och Axel Boman
  • När vattnet tryter, av Olivia Stopek
  • Att klimatdeklarera byggnader, av Agnes Östberg och Josefin Torgersson
  • Ett blågrönt lyft, Ylva Ulfbecker och Susanne Hasselberg
  • Översilningsytors potential att rena lakvatten från PFAS, av Emma Larsson
  • Regenerativ design: ett gestaltningsförslag för ett bostadskvarter i södra Gunsta, Uppsala, av Sunniva Wejlemark och Josefin Vidén
  • Vi brukar kalla platsen för Regnbågsbacken, för att det ser ut som om regnbågen går ner där när det har regnat, av Mathilda Carlsson och Mathilda Österberg

Uppsatserna är skrivna höstterminen 2019 eller vårterminen 2020. Först gör kommunen en bedömning hur relevant uppsatsen är för kommunen och våra verksamheter. De uppsatser som får högst betyg går sedan vidare för ytterligare granskning av en stipendiekommitté med representanter från Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet.

Läs motiveringarna för årets vinnare