Vi delar ut 19 000 reflexer till Uppsalas grundskoleelever

Uppsala kommun arbetar för att barn ska få en säkrare och hälsosammare trafikmiljö och vill uppmuntra barn att cykla och gå mer. Förutom åtgärder som sänkta hastigheter i bostadsområden och runt skolor är det viktigt att barnen syns och är skyddade i trafiken. Som en del av det arbetet delas 19 000 reflexer ut under vecka 7 i Uppsalas grundskolor.

Vi delar ut 19 000 reflexer till Uppsalas grundskoleelever

- Skolan är en viktig plattform att nå ut till. Trafiken runt skolorna är ofta intensiv på morgonen och på eftermiddagarna när barnen lämnas och hämtas. Nu när vi ska undvika att resa kollektivt arbetar vi aktivt för att barnen ska cykla eller gå till skolan istället för att bli skjutsade. Eftersom det fortfarande är relativt mörkt en stor del av dygnet är det viktigt att de syns, säger Emma Henning, trafikplanerare på Uppsala kommun.

Föräldrar kan göra mycket för att förbättra trafiksäkerheten vid skolor
Forskning visar att barn som tar sig till skolan på egen hand mår bättre och blir dessutom mer självständiga.

- När barn rör på sig förbättras deras motorik, inlärning och koncentration. Det blir lättare att orka med skoldagen och de aktiviteter som är efter skolan, säger Emma Henning.

Vid många skolor är det också idag ett växande problem att barn blir skjutsade av sina föräldrar till skolan. Många föräldrar vill ha bättre parkeringsmöjligheter nära skolan. Det innebär mer biltrafik som försämrar tryggheten för barnen.

- Det förekommer att föräldrar bryter mot trafik- och parkeringsregler för att de är stressade. Ett sådant beteende är också något barnen lär sig, istället för att lära sig hur de egentligen borde bete sig i trafiken, fortsätter Emma Henning.

Som förälder är det mycket du kan göra för att förbättra trafikmiljön för barnen. Träna med ditt barn i trafiken. Barns förmåga att vara själva i trafiken beror mer på mognad än ålder. Var själv ett föredöme. Släpp av barnen tidigare och låt det gå själv sista biten till skolan. Gå gärna med de förstå gångerna så barnet känner sig tryggt. Låt barnen ha sällskap av syskon eller vänner. Turas om med andra föräldrar att skjutsa och hämta barnen.

Här hittar du fler tips om hur du som förälder kan göra trafikmiljön säkrare för dina barn.