Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Utbildnings- och jobbcentervärdar jobbar uppsökande i Kvarngärdet Gränby

Värdarna är en extratjänst som ska finnas till för de som bor i närområdet. De ska vara närvarande ute i området och möta människor, knyta kontakter, informera om utbildnings- och jobbcenter och ska även ha en trygghetsskapande funktion. De sex värdarna finns på plats sedan i maj 2021.

Noria, Utbildnings- och jobbcentervärd
Noria Omar, utbildnings- och jobbcentervärd

– Vi har varit ute och pratat med personer och informerat om vad man kan göra på utbildnings- och jobbcenter. Vi har också intervjuat ute i området och på plats på Råbyvägen och fått idéer på vad som Utbildnings- och jobbcenter skulle kunna göra för de boende i området, säger Noria Omar, en av utbildnings- och jobbcentervärdarna.

Värdarna läser sfi på halvtid samtidigt som de får den viktiga erfarenheten genom extratjänstjobbet i närområdet. Alla började med en kurs i Service och bemötande, de har också jobbat med sina personliga brev och CV:n och har fått den viktiga språkträningen genom möten med människor i området.  I somras har värdarna varit ute på fritidsgårdar och varit med och stöttat i många aktiviteter för barn och unga i området. Ett annat uppdrag för värdarna är att dagligen hjälpa till på Gränbyskolans uppmärksammade frukostsatsning.

– De flesta som jobbar med de här extratjänsterna har redan ett stort kontaktnät i området i och med att de bor här i närheten och det har underlättat mycket i kontaktskapandet. Förslagen på insatser och aktiviteter som kom fram i intervjuerna i området håller precis på att sammanställas, säger Laila El Shaia, Platsansvarig för Utbildnings- och jobbcenter i Kvarngärdet Gränby. 

Många som värdarna har mött och pratat med är glada att Utbildnings- och jobbcenter nu finns här i Kvarngärdet Gränby. 

– Det är jätteviktigt att våga prata och vara delaktig i samhället och där har extratjänsten varit jätteviktig för mig. Jag kom till Sverige 2020 och ville lära mig språket så snabbt som möjligt. Och nu på jobbet vågar jag prata mycket mer än innan jag började. Jag är en social person och det har bara varit jätteroligt att möta så många människor med olika bakgrund, säger Noria.

Värdarna jobbar nu också i Sävja och Stenhagen

Värdarna har även börjat jobbat uppsökande i Sävja och Stenhagen där Utbildnings- och jobbcenter nu också finns på plats några dagar i veckan med utbildnings- och jobbcoacher och studie- och yrkesvägledare på Sävja kulturhus och Stenhagenbiblioteket.

Läs mer om Utbildnings- och jobbcenter på deras webbplats