Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Upptäckarglädje med smarta lådcyklar

Förskolorna Åriket och Åsikten har köpt in lådcyklar och rullar nu fram på väg till sina utflykter. På hjul ute i det fria blir resan i sig ett lika stort äventyr som själva målet.

Man cyklar lådcykel med barn i lådan

De passerar hus och öppna fält och farten gör att barnens hår fladdrar under hjälmarna. De skrattar, pekar, vinkar och berättar för varandra vad de ser. Satsningen på lådcyklar har verkligen blivit en succé.

– Det geniala är enkelheten, och det ger välmående för både barn och pedagoger. Nu behöver vi inte längre åka buss för att komma till skogen så det är både mycket enklare och mer miljövänligt, säger Maria Ahlgren, rektor för båda förskolorna.

Det hela började för 1,5 år sedan då förslag kom att prova lådcyklar. Båda förskolorna var intresserade och såg det som en möjlighet att ta med sig undervisningen till utomhusmiljön. Det fanns också en tanke om friskare barn och pedagoger när de vistas mer ute i naturen. Pandemin försenade leveransen av lådcyklarna men sedan i höstas finns det två cyklar på Åriket och en cykel på Åsikten. Man lånar också cyklar av varandra.

– Vi tar med oss målarfärg och musik till skogen och tar med olika material som kottar och löv tillbaka. Lådcyklarna är otroligt populära bland alla, säger Maria.

Det finns tydliga regler

Föräldrar har godkänt att barnen får åka lådcykel och det finns tydliga regler om hjälmar och selar. Alla pedagoger har provcyklat innan de åker med barn och de färdas bara på cykelvägar.