Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Sciins – redo att ta ett rejält hopp

Hussyrsor är hett efterfrågade både till djurfoder och sedan förra året även som livsmedel i Sverige. Men många syrsor bär på det fruktade densoviruset som orsakar hög dödlighet i många bestånd. Det SLU-baserade företaget Sciins har lyckats få fram unika stora avelssyrsor som är garanterat virusfria. För det har de båda forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren tilldelats årets Bona Postulata-pris.

SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren i en rulltrappa
SLU-forskarna Anna Jansson och Åsa Berggren hoppas att deras företag Sciins ska växa med insektsmarknaden.

Det senaste året har Uppsala-företaget Sciins blivit ordentligt uppmärksammat, bland annat har Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien utnämnt det till ett av topp hundra forskningsbaserade företag i Sverige med fokus på hållbarhet. Nyss utsågs bolaget även till vinnare av innovationspriset Bona Postulata, som Uppsala kommun är sposor till. SLU-forskaren Anna Jansson, en av grundarna, hoppas att priset ska göra det lättare att hitta investerare.

– Vi behöver mer kapital för att kunna blomma ut och få full potential för det vi vill göra, säger hon.

Och marknaden för insektsuppfödning växer snabbt, enligt somliga bedömare med fantastiska 20 procent per år, säger Anna. Sverige har just öppnat upp för insekter som livsmedel, men i stora delar av världen är syrsor sedan länge en viktig föda.

Utan Uppsalas företagsstöd – inget företag

Anna grundade Sciins 2019 tillsammans med forskarkollegan Åsa Berggren på SLU.

– Jag var handledare till en doktorand i Kambodja som forskade om syrsor som livsmedel. Jag tänkte att vi kunde göra liknande för svenska förhållanden och såg en kommersiell potential om syrsorna inte bär på virus som annars kan vara problematiskt för uppfödare. Vi fick anslag och lyckades hitta en syrsa som inte bär på viruset.

De företagsfrämjande aktörerna i Uppsala har varit en förutsättning för att Sciins alls blev till, enligt Anna. SLU Holding är delägare och hjälpte bolaget att komma igång ekonomiskt och med bolagstekniska frågor.

– Annars hade företaget inte blivit av. I vårt fall är det en game changer. Och det är bra att vi kan hålla till på campusområdet, det underlättar för vår vardag att vi inte behöver resa, säger hon.

Åsa och Anna har även deltagit i ”Bootcamp” på Uppsala Innovation Centres (UIC) programmet UIC Business Startup, som ger kunskap och coachning för att utveckla sin affärsidé, identifiera kunder, testa idén mot kunder, info om finansieringsformer och pitchträning. Anna menar att det de inte hade kunnat startat företaget utan olika former av stöd.

– Det var ovärderligt att få stöd från kring basala saker som hur man bedriver ekonomi, redovisning mot myndigheter, själva entreprenörskapet, hur man strategiskt kan göra för att utveckla sitt företag, om patent ... Av UIC fick vi även ta del av tankar kring entreprenörskap, hur man bygger upp sin produkt, hur man bygger kundrelationer för att få kunden att komma tillbaks. Jag tycker att det har varit ett oerhört privilegium att få gå UIC-utbildningen.

Flera kunder satsar på livsmedelsproduktion

Sciins har hittills satsat främst på att förse uppfödare med avelsdjur, med flera aspekter som gör dem unika och framgångsrika. Förutom att de inte bär på det fruktade densoviruset har de också i många generationer selekterats för stora storlekar, snabb utveckling och stora kullar på ett fiberrikt foder.

– Det gör att biprodukter från jordbruk och livsmedelsindustrin kan användas som fodermedel. Våra syrsor är också under strikt kontroll för mikroorganismer som annars kan förstöra foder- och livsmedelsproduktion, säger Anna.

Sciins har en del kunder, men hon hoppas att de ska bli många fler. Många uppfödare som startade tidigt fick lägga ner när det tog tid att lätta på de svenska reglerna för insekter som livsmedel.

– Vi har hittills fokuserat på de som föder upp insekter för zoodjursindustrin. De som har djur som äter insekter, som reptiler.

Flera av kunderna planerar att även sälja insekter som livsmedel. Marknaden finns främst i Asien, Europa, Nordamerika och Afrika, säger hon.

– Drömkunden är en stor professionell uppfödare som satsar på storskalig produktion för livsmedelsindustrin, och i sin tur har stora kunder. De börjar poppa upp i Europa och Asien.

Vill utöka med fler arter

Med mer kapital hoppas hon att kunna utveckla företaget med uppfödning av fler arter. Den som ligger närmast i Sverige är främst mjölbaggelarver, en art som redan finns här och inte hotar vårt ekosystem, enligt Anna.

– De har stor potential som foder för djuruppfödning. De kan leva på visst avfall och även biprodukter som har begränsat värde som människoföda. Den marknaden kommer definitivt att öka starkt.

Precis som med annan djuruppfödning är det viktigt att kunna screena av potentiella hälsorisker vilket Anna ser som en öppning för fler möjliga tjänster.

– Vi har en delnisch i vår metod att analysera virusförekomsten i syrsornas avföring, vilket vi kan utveckla som en del i företaget, säger hon.

Ser sig inte som entreprenör

Även om Anna driver ett jordbruk i Knivsta vid sidan om sin forskartjänst ser hon sig inte som en entreprenör. Både hon och Åsa vill behålla sina forskartjänster på SLU och söker därför någon som kan driva företaget.

– Vi ser gärna att företaget växer vidare med andra krafter.

Man skulle misstänka att många av Annas studenter skulle inspireras av Sciins resa och ta del av hennes erfarenheter av att starta företag.

– Men nej, jag är ingen bra ambassadör som entreprenör till studenter. Green Innovationpark på SLU har aktiviteter till studenter och visar på möjligheter för företagande.

Men hon bjuder ändå på några tips till akademiker som funderar på att starta företag

– Räkna med att det tar mycket tid att starta företag. Och gör hemläxan: undersök vad kunderna verkligen vill ha. Om du har en bra lösning på problem, kolla med omgivningen och potentiella kunder – uppfattas det som en bra lösning, är det ett tillräckligt besvärande problem så att kunderna är villiga att betala?

Fakta om Sciins

Grundat: 2019

Ägare: SLU Holding, Anna Jansson och Åsa Berggren

Bas: SLU Uppsala

Aktuellt: Vinnare av Bona Postulata-priset 2021

 

Om Bona Postulata

Bona Postulata är ett näringslivspris som vill uppmuntra Uppsalaföretag med stark tillväxtpotential. Bakom priset står 18 välkända företag och näringslivsorganisationer i Uppsala län. I år tilldelas tio företag priset som består av kvalificerad utbildning och mentorer för att ytterligare stärka deltagarnas företagarkompetens. Uppsala kommun är sponsor av Bona Postulata och delägare i UIC.