Pressmeddelande

Uppsala tar emot lokalanställda från Afghanistan

Efter en förfrågan från Migrationsverket kommer Uppsala kommun ta emot två familjer vars familjemedlemmar varit lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul.

I dagarna tar Uppsala emot två familjer där familjemedlemmar varit lokalanställda vid svenska ambassaden i Kabul. Kommunen arbetar med mottagandet enligt de rutiner som finns vid mottagande av kvotflyktingar. Eftersom mottagandet sker med mycket kort varsel har kommunen också utrustat de aktuella bostäderna med basutrustning och mat för de första dygnen.

- Det är en självklarhet för oss att Uppsala tar ansvar och erbjuder en fristad till de personer som stöttat Sveriges arbete i Afghanistan. Tillsammans visar vi att vi står upp för öppenhet och solidaritet, säger Mohamad Hassan (L) ordförande i arbetsmarknadsnämnden.

- De här personerna ingår i det kommunavtal vi har för mottagande och vi har upparbetade rutiner för hur vi arbetar. Det som särskiljer är det mycket korta varslet, men vi har säkerställt det som familjerna behöver under de första dagarna för att kunna landa något i tillvaron, säger Lena Winterbom, direktör för arbetsmarknadsförvaltningen.

Mer information

Sverige har tagit emot kvotflyktingar sedan 1950. Den svenska flyktingkvoten ska bidra till att lösa utdragna flyktingsituationer som riskerar att bli permanenta. Den kan också erbjuda skydd snabbt till personer i utsatta lägen. Det så kallade kommuntalet avgör hur många nyanlända varje kommun ska ta emot för ett särskilt år.

• Lena Winterbom, Förvaltningsdirektör arbetsmarknadsförvaltningen
  • Telefon: 018-727 86 19