Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Uppsala kommuns hedersstipendium till Niclas Due Gillberg och Christoffer Ode

Under torsdagen fattade kulturnämnden beslut om vilka som ska få Uppsala kommuns hedersstipendium 2021. Stipendiet går i år till Niclas Due Gillberg och Christoffer Ode.

Uppsala kortfilmsfestivals festivalchef Niclas Due Gillberg och programchef Christoffer Ode.
Uppsala kortfilmsfestivals festivalchef Niclas Due Gillberg och programchef Christoffer Ode.

– Ett enigt stipendieutskott föreslog kulturnämnden att tilldela Uppsala kortfilmfestivals festivalchef Niclas Due Gillberg och programchef Christoffer Ode hedersstipendiet i år. De har i många år utvecklat festivalen och är strålande ambassadörer för Uppsala i och med sina många internationella kontakter, säger Elisabeth Ståhle, sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Niclas Due Gillberg är född 1980 och Christoffer Ode är född 1971. De började arbeta vid Uppsala internationella kortfilmfestival i början av 2000-talet. De har med stor framgång lett och stakat ut riktningen för festivalen sedan dess. De har även byggt upp Kortfilmfestivalen UNG som möjliggör att tusentals unga skolbarn gratis får se kvalitetsfilm från hela världen.

Sveriges främsta arena för internationell kortfilm

Uppsala kortfilmfestival startade 1982 och har just fyllt 40 år. Det är Sveriges enda renodlade festival för kortfilm och främsta arena för internationell kortfilm. Festivalen är en av få i Europa som är erkänd av Academy of Motion Pictures Arts and Sciences vilket innebär att vinst av Uppsala Grand Prix i den internationella tävlingen och Bästa svenska kortfilm gör filmerna nominerbara till en Oscar. För svenska filmer innebär deltagande att de kvalificeras för nominering till en Guldbagge.

Uppsala kortfilmfestival gästas av ett stort antal filmskapare och representanter för branschen. Varje år visas mer än 300 filmer i olika sektioner, urvalet sker bland cirka 4 000 filmer från hela världen. Festivalen drivs av en ideell förening med huvudsakligt stöd av Uppsala kommun, Svenska filminstitutet och Region Uppsala.

Kulturnämndens hedersstipendium inrättades 1977 och har utdelats varje år sedan dess. Enligt stadgarna tilldelas förtjänt person hedersbetygelse i form av ett konstverk, i år till ett värde av högst 20 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Ulla Fries.

Kulturnämndens motivering

Uppsala kommuns hedersstipendium 2021 tilldelas Niclas Due Gillberg och Christoffer Ode för deras mångåriga gärning att bjuda in världen till Uppsala och ge Uppsalaborna möjlighet att ta del av angelägen, internationell kortfilm av högsta kvalitet. Under Niclas Due Gillbergs och Christoffer Odes ledning har 40-åringen Uppsala internationella kortfilmfestival utvecklats till den världsomspännande betydelsefulla festival den är idag - för filmare, branschen, publiken samt inte minst tusentals av Uppsalas skolbarn.  Med fokus på kvalitet, angelägna globala frågor och mänskliga rättigheter har Niclas Due Gillberg och Christoffer Ode med sin skärpa, humor och värme hedrat filmkonsten och bidragit till att ge Uppsala lyskraft.

För mer information