Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala kan bli Årets superkommun

Uppsala kommun är nominerat till ”Årets Superkommun” av tidningen Dagens Samhälle.

Uppsala nya stadshus, arkitektskiss från sydväst
Det nya stadshuset är ett exempel på Uppsalas satsning på hållbart byggande.

Redaktionen för Dagens Samhälle listar varje år vilka kommuner i Sverige som står särskilt starkt rustade inför framtiden. Rankningen bygger på hundratals variabler, bland annat hur många nya invånare som lockats till kommunen, hur många företag där finns och hur hög utbildningsnivå kommuninvånarna har. Dagens Samhälle har även mätt kommunernas arbete inom Agenda 2030 och frågor om hur kommunen sköter sina kärnuppdrag, som skola, barnomsorg och äldreomsorg.

– Det är otroligt roligt att vi blir nominerade! Vi har våra utmaningar men det här är ett kvitto på att det går bra för Uppsala. Vi har vänt kommunens ekonomi från minus till plus, vi har växlat upp klimatarbetet och nu rustar vi välfärden, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så här lyder motiveringen från Dagens Samhälle till Uppsalas nominering, i kategorin storstadskommuner:

”I den anrika universitetsstaden har invånarna hög utbildningsnivå och en stor del av dem är i arbetsför ålder. Uppsala har i år klättrat några pinnhål i kategorin ”ekonomi”. Senaste bokslutet visar upp ett stabilt resultat, men äldreomsorgen behöver stärkas och ökad arbetslöshet är ett orosmoln.

Kommunen rankas högt i kategorin ”klimat/miljö”, och just nu byggs stadshuset om med sikte på ökad ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Det kommer till exempel bara att finnas ett fåtal parkeringsplatser, besökare förväntas gå eller cykla. Och när kommunens egen personal kör i tjänsten drivs fordonen i stort sett fossilfritt.”

Tre vinnare av totalt nio nominerade kommuner utses på Stora Samhällsgalan den 18 maj. Jönköping och Halmstad är nominerade i samma kategori som Uppsala.

Mer information om Årets superkommun och Stora samhällsgalan