Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Uppsala bygger flest småhus i landet

Uppsala ser ut att bli den kommun där det byggs flest småhus under året – hela 300 stycken. Prognosen för 2022 är att minst lika många småhus påbörjas, visar Boverkets bostadsmarknadsenkät.

Nya småhus byggs i Gunsta.
I Gunsta byggs och planeras bland annat parhus och villor. Foto: Louise Åhman, Uppsala kommun

Boverkets bostadsmarknadsenkät för 2021 visar att Uppsala är den kommun i landet där det byggs flest småhus under 2021. Byggandet av 300 villor, radhus, kedjehus och parhus bedöms hinna påbörjas under året. Prognosen för 2022 är ytterligare minst 300 småhus. Som jämförelse beräknas byggandet av 70 småhus påbörjas i Stockholm i år.

För att möta efterfrågan på småhus och öka blandningen av olika hus och boendetyper i kommunen beslutade kommunfullmäktige i juni att höja ambitionen ytterligare. Målet är att 20–30% av de bostäder som byggs ska utgöras av småhus, radhus och marknära boenden med egen trädgård.

Byggs över hela kommunen

De planerade småhusen är spridda över kommunen. I Storvreta har många tillkommit på senare år och i den första etappen av utbyggnaden av södra Storvreta planeras för ytterligare 125 radhus, kedjehus, parhus och fristående villor. I Gunsta planeras för uppemot 1 500 bostäder, i huvudsak villor och radhus, fram till 2035. Även i centrala nya stadsdelar som Rosendal och Östra Salabacke bereds plats för stadsradhus.

Dessutom tillkommer satsningar på längre sikt, där enbart Sydöstra staden, som planeras byggas i området runt Nåntuna och Bergsbrunna, enligt planen kommer att inrymma minst 5 000 småhus. Det kan jämföras med de 1 600 småhus som finns i villaområdet Sunnersta idag.

Läs mer

Tidigare pressmeddelande om programmet "Bostad för alla"

Boverkets bostadsmarknadsenkät