Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ungdomar skapar graffitikuber i Gränby

Ungdomar med anknytning till Gränby sommarjobbar med att skapa två graffitikuber. De får användbar kunskap och gör samtidigt något de kan vara stolta över och som lyfter deras område. I månadsskiftet juni–juli är kuberna färdiga och placeras utanför entrén till nya allaktivitetshuset.

Jessica och David spikar och skruvar

– Vi gör något meningsfullt och samtidigt gör vi Gränby finare, säger Jessica Azrak, som sommarjobbar i projektet.

Ungdomarna som jobbar med graffitikuberna har just gått ut årskurs 9 och de har anknytning till Gränby. Under tre sommarveckor provar de att jobba som projektledare, snickare, målare och installatörer av graffitikuberna. Ungdomarna har också budgeterat, planerat och köpt material till projektet och jobbat med att få in sponsorer.

– Jag tycker om att jobba med det här projektet. Det känns inte som att man bara jobbar, vi kar kul också. Och så får vi lära oss praktiska saker som att måla. Ibland känner jag mig nästan som en ingenjör, säger Jessica.

Samarbete mellan kommunen och Erikshjälpen

Projektet är ett samarbete mellan Erikshjälpen och Uppsala kommun och illustrationerna som ungdomarna ska göra på graffitikuberna har koppling till Gränby. Ungdomarna har läst om Gränby, varit på observationsutflykter i området och reflekterat över sina egna erfarenheter av Gränby. De aktiviteterna, tillsammans med ungdomarnas egna tankar om vad de vill förmedla, ligger till grund för illustrationerna.

– Det är jätteroligt att jobba med det här unika projektet. Att få vara med och bidra med något som kan lyfta Gränby och att ungdomarna är med i hela processen, från start till mål, säger David Larsson, assisterande handledare och graffitiexpert och fortsätter:

– Vi tror att projektet kan skapa stolthet och öppna upp för dialog och samtal mellan människor som bor här i området. Graffiti är en kommunikationsmetod som tilltalar många unga. Och precis som annan konst är graffiti är inte så bunden till språkförmågor.

Titta på graffitikuberna

Graffitikuberna är klara i månadsskiftet juni–juli. Då är de placerade utanför entrén till nya allaktivitetshuset i Gränby, det vill säga gamla Gränbybiblioteket. Kuberna står kvar till augusti. Kom och titta!