Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Pressmeddelande

Ungdomar kan sommarjobba som samhällsutvecklare nästa år

Uppsala kommun har tecknat avtal med två leverantörer av sommarjobbsplatser för ungdomar 14-20 år. Det berör tre olika typer av sommarjobb. Nytt för sommaren 2022 är möjligheten att sommarjobba som samhällsutvecklare där ungdomarna med sitt perspektiv utvecklar idéer för att hjälpa kommunen framåt. Ungdomar med särskilda behov kommer kunna få extra stöd inför och under sitt sommarjobb och, som tidigare år, kommer det finnas möjlighet att starta och driva eget företag.

Uppsala kommun har en årskurs 9-garanti, vilket betyder att alla ungdomar som går i 9an och söker ett sommarjobb genom kommunen ska erbjudas ett sommarjobb.
Uppsala kommun har en årskurs 9-garanti, vilket betyder att alla ungdomar som går i 9an och söker ett sommarjobb genom kommunen ska erbjudas ett sommarjobb.

Genom att erbjuda sommarjobb möjliggör kommunen att ungdomarna får det viktiga första mötet med arbetslivet. Ett sommarjobb kan ge ungdomarna värdefulla erfarenheter, kontakter och ett meningsfullt arbete.

– Ungdomar växer när de får ett eget jobb. De utvecklar sig själva, får erfarenhet och kontakter som de kan ta med sig in i vuxenlivet. Genom möjligheten till sommarjobb som samhällsutvecklare vill vi även väcka all den nyfikenhet och driv som finns bland ungdomar. De får chansen att skapa nya lösningar och metoder som kan bidra positivt till Uppsalas framtid, säger Mohamad Hassan (L), ordförande arbetsmarknadsnämnden.

– Den här upphandlingen innebär att vi kan ha ett bredare utbud av sommarjobb. Vi har sett att det finns ett utökat behov att kunna erbjuda vissa ungdomar ett anpassat sommarjobb med extra stöd och handledning. Vi ville också prova något som vi inte gjort förut och därför är vi extra glada för de här nyskapande idéerna, säger Henrik Jansson, avdelningschef arbetsmarknadsförvaltningen. 

De två leverantörerna som vunnit upphandlingen om sommarjobbsplatser är Rookie startups och Misa AB. Grundavtalsperioden är på två år med en optionsavtalsperiod på två år, vilket innebär att man tecknat ramavtal på fyra år.

– Att Uppsala kommun delar vår drivkraft att låta unga växa och samtidigt påverka sin stad gör oss så stolta och det är med stor entusiasm som vi ser fram emot sommaren 2022. Att ge unga möjligheten att både utforska och utveckla sina intressen och förmågor är inte bara viktigt för ungdomarna själva, utan för hela Uppsala, både nu och i framtiden, säger My Ekstrand, Rookie Startups.

– Sedan 1994 har Misa hjälpt personer med särskilda behov ut i arbete. Att ge unga människor en första kontakt med arbetsmarknaden känns väldigt viktigt. I tidigare samarbeten med skolor har vi sett vilken positiv effekt det ger. Erfarenheter som vi vill fortsätta utveckla med Uppsala kommun, säger Thomas Thelin, Misa.

Ansökningen till sommarjobb öppnar i februari

Ansökningsperioden att söka sommarjobb öppnar i februari på kommunens webbplats. Uppsala kommun har en årskurs 9-garanti, vilket betyder att alla ungdomar som går i 9an och söker ett sommarjobb genom kommunen ska erbjudas ett sommarjobb.

Mer information om sommarjobb finns på Uppsala kommuns webbplats

För mer information