Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ta del av aktiviteter och upplevelser på Forumtorget

Sedan i våras pågår ett intensivt arbete på Forumtorget i centrala Uppsala. Bland annat har en ny pergola satts upp med flera funktioner och användningsområden. Schack, dj-spelningar och bokvagn är bara några exempel på aktiviteter som genomförts. Det är en del av platsutvecklingsmodellen AMP som ska bidra till en mer trygg och attraktiv plats att vistas på.

22 stora färgglada lampskärmar som hänger mellan två byggnader
Det pågår aktivt platsutvecklingsarbete på Forumtorget med omgivande gator. Foto: Centrum för AMP/Forumtorget

Uppsala är första svenska stad att tillämpa den nya platsutvecklingsmodellen AMP (Affärs- och medborgarplats). Föreningen Centrum för AMP har fått i uppdrag av Uppsala kommun, Atrium Ljungberg och Vasakronan att aktivera Forumtorget (med några omgivande gator).

– Målet är att Forumtorget ska vara en upplevelserik och folklig mötesplats uppskattad av många, över alla säsonger, säger Marcus van Dijk, platsutvecklare hos Centrum för AMP.

Idéhubben där idéer blir verklighet

I våras invigdes idéhubben, som ligger i korsningen Kungsängsgatan/Bredgränd. En samlingsplats för föreningar, entreprenörer och andra organisationer som vill förverkliga idéer och skapa upplevelser på Forumtorget. Under sommaren installerades en pergola på torget, där en dj har gjort fredagsspelningar. 22 nya stora lampskärmar har satts upp i gränden mellan Åhlénshuset och Forumgallerian som nu också kommer tändas under hösten. Det har ställts ut möblering längs med soffan på torget och genomförts bland annat schacktävlingar, sagostunder och zumbaklasser.

– Både aktiviteter, dekorationer och möblering har fått positiva kommentarer från besökarna, säger Carlos Lopez, verksamhetsledare för Forumtorget och fortsätter:

– Det lokala engagemanget genomsyrar allt vi gör. Nu vill vi att ännu fler är med och gör Forumtorget till en plats där alla, oavsett förutsättningar, vill hänga. 

Arbetet utvärderas löpande

Uppsala kommun, tillsammans med Atrium Ljungberg och Vasakronan, finansierar Forumtorgets verksamhet över ett tvåårigt pilotprojekt.

– Det är roligt att se alla insatser på Forumtorget som trots pandemin redan kunnat genomföras. Det ska bli spännande att se platsen fortsätta utvecklas tillsammans med Uppsalas invånare, entreprenörer och föreningar nu framöver, säger Laura Hartman, hållbarhetschef på Uppsala kommun.

Arbetet med Forumtorget kommer noggrant utvärderas, av bland annat forskningsinstitutet Rise, för att följa hur insatserna bidrar till en mer trygg och attraktiv plats att vistas på.

Läs mer om Forumtorget och hitta kontaktuppgifter till verksamhetsledningen.

Läs mer om AMP (Affärs- och medborgarplats).