Succé för kulturella trappvandringar

Två söndagar på raken har kulturella trappvandringar för seniorer gått av stapeln. Det har blivit något av en succé. Två trappvandringar återstår.

Trappvandring vid domkyrkan

De kulturella trappvandringarna är en del av kommunens satsning på att inspirera och aktivera seniorer när pandemirestriktionerna lättat.

Den första söndagen bjöd på strålande sol och krispigt härlig höstluft. Och vad passade då bättre än att starta serien med kulturella trappvandringar för seniorer och deras närstående.

– Det blev succé! Över hundra deltagare kom i den äldre målgruppen. Några ungdomar hakade på också. Och två hundar, säger Héléne Stenlund, äldreombudsman på Uppsala kommun.

Träna och hör på kulturella berättelser

Trappvandringarna gör att deltagarna:

• får träffa andra seniorer
  • får bättre kondition och hälsa
  • blir starkare.

Många äldre och även yngre upplever att de blivit mer passiva och ensamma under pandemin. Kulturella trappvandringar är en möjlighet att träffas och träna gratis i lagom takt och samtidigt höra om Uppsalas anrika historia.

Höstens kulturella trappvandringar äger rum på söndagar med olika berättelser om den miljö som deltagarna passerar. Två söndagar återstår. Deltagarna behöver inte ha träningskläder.

Vid den första trappvandringen medverkade guiden Hans Odöö. De andra söndagarna varierar flera kunniga guider berättelser och upplevelser under vandringarna.

– Vi hoppas på ett fortsatt högt deltagande och fint väder. Tipsa gärna era seniora anhöriga och vänner eller ta med dem på en trappvandring.

Ett samarbete med föreningen 100trappsteg

De kulturella trappvandringarna är ett samarbete mellan äldrenämnden i Uppsala kommun och föreningen 100trappsteg. Grundare och initiativtagare till föreningen är idrottsprofilen och VM-medaljören Mattias Sunneborn och journalisten Jenny Åkervall. De medverkade i söndags.

– Mattias Sunneborn och Jenny Åkervall finns även med oss på 60plus-mässan 17–18 november i Fyrishovshallarna. De bidrog också med inspiration om trappträning på Internationella dagen för äldre 1 oktober.

Tid och plats för de två sista trappvandringarna

Datum: 31 oktober och 7 november
Tid: 13.00–14.00
Plats: Vandringarna startar på gården framför Upplandsmuseet och avslutas vid Carolina Rediviva.