Stjärnkockar ger feststämning på äldreboenden

Under december har stjärnkocken Alexandra Zazzi varit med och presenterat och serverat mat på vård- och omsorgsboendet Höganäs. De boende bjöds bland annat på kallrökt ren, lättrimmad ångad torskrygg och amarettopudding.

Uppläggning av mat
Alexandra Zazzi lägger upp torskrygg från vintermenyn.

Under fyra fredagar i rad serveras alla vård- och omsorgsboenden i Uppsala kommuns regi en festlig lunch, två har redan gått av stapeln och två återstår. Maten har lagats i Seniorköket och sedan serverats och presenterats på kommunens boenden.

Starten gick på Nobeldagen 10 december då Lotta Lundgren, känd från bland annat SVT:s Historieätarna, servade en festlig lunch på Lillsjögården.

Alexandra Zazzi tog sedan över stafettpinnen och var med och presenterade och serverade en lyxig vintermeny på Höganäs fredagen 17 december, en meny som även den samtliga kommunens vård- och omsorgsboenden fick njuta av.

Viktigt med gemenskapen

Nu väntar ytterligare två fredagar av festkantade luncher; julafton och sedan nyårsafton.

- Maten är bland det viktigaste vi har för de äldre, det är något som de ser fram emot varje dag. Därför är de här festliga fredagarna oerhört uppskattade. När Alexandra besökte oss i fredags fick vi höra att de boende njöt av både matupplevelsen och gemenskapen, säger Heikki Syrjäpalo, avdelningschef.

Under de fyra festliga fredagarna har mat även beställts till medarbetarna på vård- och omsorgsboenden så att de har kunnat äta tillsammans med de boende. På så sätt har måltiderna blivit längre och gemenskapen än större.