Stadsbiblioteket nominerat till Årets bibliotek

Uppsala stadsbibliotek är ett av tre bibliotek i Sverige som fått den prestigefyllda nomineringen Årets bibliotek 2021. Enligt juryn har Stadsbiblioteket lyckats väl med att göra verksamheten tillgänglig och personlig under pandemin.

Porträttbild på bibliotekschefen i Uppsala kommun, Mohammed Mekrami.

I filmbranschen delas det ut Guldbaggar, i biblioteksbranschen nomineras de bästa till titeln Årets bibliotek. Det är fackförbundet för kultur, kommunikation och kreativ sektor, DIK, som sedan 1986 delar ut priset. Temat för årets pris är tillgänglighet.

- Vi är stolta och glada över den här nomineringen. Det är ett kvitto på att det hårda arbete som vår personal lägger ner ger resultat. Det är personalen som bär upp bibliotekets verksamhet och den utveckling som vi gör. Att vi tillsammans får ta emot den här nomineringen är stort, säger Mohammed Mekrami, bibliotekschef i Uppsala kommun.

Fokus på tillgänglighet

Stadsbiblioteket har trots pandemin lyckats utveckla sin verksamhet under det senaste året. Fokus har legat på tillgänglighet, både digitalt och fysiskt.
Det har varit en uppdatering och utökning av barnavdelningens lokaler, bibliotekscyklar för att nå stadsdelar utanför centrum, det har varit en ny biblioteksbuss för att bättre nå landsbygden och det har varit poddar för att nå ut digitalt. Dessutom har verksamheten ”boken kommer” utvecklats, en service som gör böcker tillgängliga för de allra svagaste.

- Stadsbiblioteket är så mycket mer än bara det fysiska rummet, under pandemin har vi varit kreativa och gjort både en digital förflyttning och en fysisk. Vi har velat nå ut på ett säkert sätt till så många som möjligt både inom och utanför våra fysiska lokaler. Det ligger ett mycket hårt och målmedvetet arbete bakom nomineringen, säger Mohammed Mekrami.

Var med och rösta

De andra två nominerade biblioteken är Karolinska Universitetssjukhuset bibliotek samt Älvdalens bibliotek. Vinnaren kommer att utses av en jury bestående av tre personer, bland annat Ann Denty som är känd som sociala medieprofilen Arga bibliotekstanten. Även allmänhetens röst är med och påverkar resultatet.

Var med och rösta fram till den 19 september på DIK:s hemsida .

Årets bibliotek 2021 kommer att koras på bokmässan i Göteborg den 23 september.