Sara hittade sin väg till jobb via en yrkesutbildning

Sara gick en vuxenutbildning och pluggade till undersköterska efter att ha jobbat på en stormarknad i många år. Hon är glad att hon har gått utbildningen och konstaterar att skillnaden mellan att jobba på stormarknad och att vara undersköterska ibland inte är så stor. Att kunna möta människor är viktigt i båda yrkena.

Kvinna i vårduniform tittar in i kameran
Sara gick en yrkesutbildning och fick jobb på Akademiska sjukhuset.

– Det bästa med utbildningen var att jag pluggade något som jag verkligen ville och brann för. Jag var lite skoltrött på gymnasiet och inte så intresserad av linjen jag gick. Men på undersköterskeutbildningen var det annorlunda för jag hade själv kommit fram till att jag ville läsa den, säger Sara.

Sara jobbade i butik fram till 2014. Sedan var hon föräldraledig några år och när det var dags att börja arbeta igen stängde butiken. Det var ett bra tillfälle för Sara att börja plugga och en vuxenutbildning var ett naturligt alternativ.

– Jag har nog alltid velat jobba på sjukhus så för mig var det självklart att gå undersköterskeutbildningen. Jag gick inriktningen akutvård, säger Sara.

Praktik ledde till anställning

Under utbildningen hade Sara tre praktikperioder. På alla ställena blev hon erbjuden jobb som hon hade parallellt med studierna. Och på sista praktikplatsen blev hon anställd när hon avslutat utbildningen.

– Behovet av undersköterskor är stort och det var många i min klass som fick jobb på sina praktikplatser, säger Sara.

Har nått sitt mål

I dag jobbar Sara på centrala intensivvårdsavdelningen på Akademiska sjukhuset.

– Mitt mål har varit att arbeta på centrala intensivvårdsavdelningen och jag är glad att jag redan har kommit hit. Här vill jag stanna. Och det låter kanske konstigt men jobbet som undersköterska liknar ibland jobbet som jag hade i kundservicedisken på stormarknaden. Det handlar om att möta och hjälpa människor och jag gillar det, avslutar Sara.

Gå en vuxenutbildning, du med!

Inom vuxenutbildningen kan du kan läsa in betyg från grundskola eller gymnasium. Det finns även många olika yrkesutbildningar. Då utbildar du dig till ett yrke där efterfrågan på arbetskraft är stor.

Läs om våra kurser och utbildningar på utbildningochjobb.uppsala.se