Pressmeddelande

Så vill kommunen underlätta för hemester i sommar

Kommunstyrelsen har idag fattat beslut om en rad nya åtgärder för att underlätta för Uppsalabor att ”hemestra” och ägna sig åt utomhusaktiviteter i sommar.

Många Uppsalabor kommer hemestra i sommar. Kommunstyrelsen har idag beslutat om en rad aktiviteter för att berika sommaren hemma.

Precis som förra året förväntas många Uppsalabor stanna hemma i sommar till följd av coronapandemin. Antalet besökare från närliggande kommuner som besöker Uppsala över dagen förväntas också vara högt. Detta medför en ökad efterfrågan på utomhusaktiviteter, utflyktsmål, friluftsliv och bad med mera.

- Många Uppsalabor kommer hålla sig på hemmaplan i sommar. Då ska det vara enkelt att ta sig ut i vår fantastiska natur och upptäcka nya platser i kommunen. Jag hoppas att många tar chansen att grilla korv med familjen, testa på frisbeegolf och hitta nya lekplatser, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Det handlar bland annat om att anlägga fler frisbeegolfbanor, att ge tillgång till utrustning för spontanidrott vid idrottsanläggningar och ökat utbud av tillfälliga utegym. Vid utegymmen kommer naturmaterial användas. Det ska vara enkelt att komma ut i naturen i sommar, därför anläggs fler grillplatser samtidigt som fler tillfälliga toaletter i parker och lekplatser uppförs.

- I takt med att Uppsala växer ska vi ha ett brett och varierat utbud av upplevelser och aktiviteter på hemmaplan. Vi blir också allt fler som vill ta oss ut i naturen och då ska vi satsa på fler attraktiva utflyktsmål, säger Rickard Malmström (MP), ordförande gatu- och samhällsmiljönämnden.

Kommunstyrelsen uppmanar gatu- och samhällsmiljönämnden, kulturnämnden samt styrelsen för Destination Uppsala att genomföra de åtgärder som föreslås.