Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Så undviker du fällor när du anlitar hantverkare

Problem vid köp av hantverkartjänster toppar år efter år listan över klagomål hos Konsument Uppsala. Problemen kan bli både dyra och sluka mycket tid och energi. Oavsett storlek på ditt byggprojekt finns det flera saker du kan göra för att undvika missförstånd och fel. Här är Konsument Uppsalas bästa tips inför att anlita hantverkare:

Malin Thonäng
Malin Thonäng, Konsument Uppsala

Samla in information

Lägg ner tid på att göra ordentlig research innan du bestämmer dig för vilket företag du ska anlita. Ta in offert från flera olika hantverkare för att kunna jämföra priser.

­- Men priset är inte allt. Det viktigaste är att du hittar en hantverkare som motsvarar dina förväntningar och be gärna om referenser från hantverkarens tidigare arbeten, säger Malin Thonäng, konsumentrådgivare på Konsument Uppsala. 

När du har bestämt dig för ett företag är det viktigt att kontrollera om hantverkaren har skulder. Det får du veta genom att kontakta Kronofogden eller Skatteverket. Du bör också fråga hantverkaren om det finns en ansvarsförsäkring och kontrollera att hantverkaren har F-skattsedel.

Skriftligt avtal

Undvik missförstånd genom att skriva ett avtal med hantverkaren. I avtalet ska det stå vilka arbeten hantverkaren ska göra, när det ska vara klart och vad det ska kosta. Var noga med detaljerna och skriv ner även dem. Även mindre arbetsmoment ska finnas med i avtalet, exempelvis vem som forslar bort byggsopor. Om du vill att hantverkaren ansöker om ROT-avdrag ska ni bestämma det innan arbetet startar och se till det står med i avtalet. Använd gärna Konsumentverkets mall, Hantverkarformuläret, när du ska beställa hantverkstjänster. 

Hantverkarformuläret hittar du på Konsumentverkets webbplats

Var överens om vad arbetet ska kosta

Kom överens med hantverkaren om ett pris och när du ska betala för arbetet. I priset ska även kostnaderna för material, hantverkarens eventuella resor och städning framgå. Priset kan vara fast, rörligt eller löpande. Har du och hantverkaren bestämt ett fast pris får det aldrig överstigas. Det kan bli lite dyrare att välja ett fast pris, men då vet du vad du ska betala. Är det svårt för hantverkaren att ge ett exakt pris kan ni bestämma ett ungefärligt pris. Slutpriset för arbetet får då ha ökat med max 15 procent, om ni inte bestämt annat. Har du och hantverkaren inte kommit överens om prissättning gäller löpande räkning.

Några avslutande tips

  • Betala inte i förskott. Du har rätt att hålla inne med betalning för arbete som ännu inte blivit gjort eller för arbete som utförts felaktigt.
  • Hantverkaren ska utföra arbetet på ett fackmässigt sätt. Du har rätt att klaga på felaktigt utförda arbeten. Hantverkaren ska åtgärda felen kostnadsfritt för dig.

Konsumentverkets broschyr Tips till dig som ska anlita bygghantverkare finns på konsumentverkets webbplats

Konsument Uppsala finns till för dig. Ring oss på 018-727 18 20 eller mejla konsumentuppsala@uppsala.se. Vår rådgivning är kostnadsfri.