Allmänna Sången får resestipendium

Uppsala kommun har beslutat att ge 2021 års resestipendium för körer om 50 000 kronor till Allmänna Sången för en resa till Frankrike.

Allmänna Sången
Allmänna Sången får årets resestipendium för körer.

25 november beslutade kulturnämnden att tilldela Allmänna Sången Uppsala kommuns resestipendium för körer 2021, med motiveringen:

Uppsala kommuns resestipendium för körer tilldelas Allmänna Sången för en resa till Provence, Frankrike där kören inbjudits att delta i Festival des Chœrs Lauréats under sista veckan i juli 2022. Deltagande körer är de som vunnit en tävling i European Grand Prix. Fyra konserter ska ges på olika platser i Provence samt ytterligare konserter i städer på vägen till och från Frankrike. Allmänna Sången kommer att framhäva Uppsalas och Sveriges körtradition i ett internationellt betydelsefullt sammanhang tillsammans med andra körer i världsklass.

Allmänna Sången är Skandinaviens äldsta akademiska kör, grundad 1830 som manskör. År 1963 ombildades Allmänna Sången till en blandad kör och idag är kopplingen till universitetet borta. Kören är en ideell förening. Repertoaren är bred och förankrad i konstmusiken, från renässans till nutid. Kören premierar ofta nyskriven musik och uppmärksammar kvinnliga tonsättare, till exempel genom ett tonsättarpris. Kören vann Choral Competition Gallus i Maribor, Slovenien år 2017 vilket ledde till internationella inbjudningar som denna till Festival des Chœrs Lauréats

Läs mer om stipendiet.