Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Koncept för prisrimliga bostäder för äldre kvinnor ska utvecklas

Uppsala kommun deltar med bland andra Uppsalahem i projektet Max4lax. Projektet ska utveckla billiga bostäder för äldre kvinnor, där vissa utrymmen delas mellan de boende. Projektet har nu beviljats nära en miljon kronor i stöd från Vinnova.

Äldre kvinnor med låg inkomst är en grupp som visat sig ha det tufft på bostadsmarknaden. Därför har Uppsalahem tillsammans med KTH, arkitektbyrån Theory Into Practice, Boföreningen Framtiden och Uppsala kommun nu dragit igång ett innovationsprojekt för att utveckla prisrimliga bostäder i gemenskapsform. Projektet är en del av Uppsalas arbete för att vara en äldrevänlig kommun.

Konceptet bygger på en delningsbostad som består av cirka sju bostäder med en privat del och därtill delade ytor som till exempel kök och vardagsrum. Det uppmuntrar till social samvaro, minskat klimatavtryck och bidrar till att hålla nere kostnaden. Målsättningen är en hyra på högst 4000 kronor i månaden.

– Vi behöver fler billiga bostäder i Uppsala. Med det här projektet ska vi visa att det är möjligt att bygga bra och prisvärt, om viljan och innovationen finns där, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

I fokus för projektet finns nyproduktionsprojektet Takryttaren på Kapellgärdet. I början av 2022 beräknas Uppsalahems styrelse fatta beslut om byggstart för drygt 150 nya bostäder, varav 70 är öronmärkta för Max4lax. Ambitionen är att ha byggnaden klar för inflyttning 2024. Innan dess behöver projektet lösa en del juridiska frågor, då regelverket inte är anpassat för denna boendeform.

– Att erbjuda hem för olika plånböcker och livssituationer är en av våra mest prioriterade utmaningar. Konceptet Max4lax hjälper oss att tänka nytt, utmana givna sanningar, skala ner inom vissa områden, men samtidigt skala upp inom andra som är viktiga för målgrupperna i konceptet. Genom denna innovativa satsning breddar vi boendeerbjudandet för fler, säger Sara Westberg, fastighetsutvecklingschef på Uppsalahem.

För mer information