Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Platser belysta i orange uppmärksammar våld mot kvinnor

Den 25 november är det Orange Day – den av FN utsedda internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor. En dag då människor världen över engagerar sig på olika sätt för att manifestera mot våldet genom att lysa upp kända byggnader i orange. I Uppsala kommer vi att lysa upp flera platser.

Påvel snickares gränd lyser i orange
För att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor lyser vi upp flera platser i Uppsala i orange den 25 november. Påvel Snickares gränd är en av platserna.

Våld mot kvinnor är en allvarlig kränkning av de mänskliga rättigheterna och drabbar kvinnor oavsett religiös- eller etnisk tillhörighet, social status eller geografisk plats.

En av tre kvinnor i världen utsätts för våld under sin livstid och detta sker oftast innanför hemmets väggar och av en partner eller nära anhörig. Den 25 november är den dag som FN utsett till Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor.

Uppsala i Orange

För att uppmärksamma och manifestera mot våld mot kvinnor lyser Uppsala kommun i samarbete med flera aktörer upp platser och byggnader i Uppsala i orange den 25 november.

Här i Uppsala kan du bland annat se den orangea belysningen i Påvel Snickares gränd, på Forumsoffan, infartsbollarna till stan, på Pumphuset och Uppsala stadsteater. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor.

Här kan du läsa mer om Uppsala i orange och platser som lyses upp

Läs mer om UN Women som driver den internationella Orange Day-kampanjen

Det finns stöd och hjälp att få

Den som är utsatt för våld eller utövar våld kan bland annat få hjälp i form av rådgivning, behandling och tillfälligt boende.

Här hittar du kontaktvägar till stöd och hjälp

Uppsala kommun uppmärksammar också Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor genom att bjuda in till ett författarsamtal med efterföljande panelsamtal och chatt.

Läs nyheten om evenemanget 25 november.