Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Ökad satsning för att få fler att lämna kriminalitet

Kommunens avhopparverksamhet för den som vill få hjälp att lämna en kriminell livsstil är igång sedan i maj. I Mittenstyrets förslag till budget för nästa år avsätts tio miljoner kronor extra för att kunna utöka verksamheten ytterligare.

Person med händerna i knät

I början av januari fattade socialnämnden beslut om att utveckla kommunens insatser för personer som vill lämna kriminalitet. En specialisthandläggare och en socialsekreterare rekryterades till avhopparverksamheten. Verksamheten är igång sedan i början av maj och tar emot kriminella personer som söker stöd. Inför budgeten 2022 föreslås kommunfullmäktige avsätta mer pengar för att ännu fler ska kunna få den hjälp de har behov av. 10 miljoner kronor ytterligare föreslås i nästa års budget samtidigt som de fem miljoner kronor som avsattes till verksamheten i 2021 års budget föreslås bli permanenta.

– Vi utökar avhopparverksamheten för det är en viktig del i arbetet med att skapa ett säkrare och tryggare Uppsala. Det finns ett stort behov av stöd till personer som vill hoppa av det kriminella livet och den alternativa kostnaden är betydligt högre, både i rena pengar och vad gäller människors liv, säger Asal Gohari (S), ordförande socialnämnden.

Avhopparverksamheten riktar sig till personer som är 20 år eller äldre. Under året har kommunen även rekryterat tre personer till ett insatsteam som arbetar med ungdomar och unga vuxna som är i ett kriminellt sammanhang.

– Avhopparverksamheten har redan gett resultat och med mer pengar kommer vi kunna fånga upp fler som vill lämna kriminaliteten. Ska vi bli av med den grova kriminaliteten måste vi både se till så att inga fler unga hamnar i klorna på gängen och att den som vill lämna kriminaliteten kan göra det, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Ett antal personer har kontaktat avhopparverksamheten sedan den startade. Efter kontroller och utredningar kan personerna få stöd utifrån sina behov. Det kan handla om olika former av skydd. De kan också få hjälp mot missbruk och stöd i att söka ett arbete. 

– Individerna som vi stöttar inom avhopparverksamheten har ofta komplexa behov. Därför är det viktigt att vi har en god samverkan, både inom socialförvaltningen och med andra aktörer, som till exempel polisen. Vi har jobbat med det under året och gjort stora framsteg, säger Ann-Christine Dahlén, avdelningschef socialförvaltningen.

Mål & budget för 2022 behandlas av kommunfullmäktige den 8-9 november.

Läs mer om avhopparverksamheten på uppsala.se