Ökad livskvalité med digital teknik på äldreboenden

Panga digitala såpbubblor, sparka höstlöv inomhus och ringa videsamtal till anhöriga – det är bara några av nyheterna när Uppsala kommuns vård- och omsorgsförvaltning satsar på ytterligare välfärdsteknik. Ett sätt att öka livskvalitén på äldreboenden i spåren av pandemin.

Två brukare på ett äldreboende använder en ny interaktiv skärm.

Isoleringen under pandemin innebar stora utmaningar för både boende och personal inom äldreomsorgen. Det gällde att snabbt ställa om till digitala aktiviteter för att minska risken för social distansering och ensamhet. Inköp av surfplattor för att kunna ringa på videosamtal till anhöriga var en satsning.

- Livskvalitet handlar om så mycket mer än att bara få hjälp med det mest akuta. Bara för att du blir äldre tappar du inte behovet av att få sparka i höstlöv eller hålla kontakt med nära och kära. Med digitala verktyg kan vi ge Uppsalas äldre en vardag fylld av glädje, säger Eva Christiernin (S), äldrenämndens ordförande.

Musikkuddar kan ge trygghet

Nu fortsätter förvaltningen med fler digitala verktyg. Bland annat musikkuddar som vibrerar och ger ifrån sig musik vid beröring.

- Det är ett värdefullt verktyg i vardagen för personer som lider av till exempel kognitiv svikt som demens. Den har en avslappnande och lugnande effekt på kroppen och kan ge en känsla av trygghet, säger Frida Högberg, utvecklingsledare vård- och omsorgsförvaltningen.

Panga såpbubblor och sparka löv

En annan nyhet som just nu installeras på sju äldreboenden i Uppsala kommun är interaktiva bord. Alla rörelser och aktiviteter styrs av värmen från användarens händer, man kan tillexempel panga såpbubblor, kasta bollar eller sparka i en lövhög så att löven yr.

- Vi ville fortsätta att hitta aktiviteter som kunde passa inomhus för att öka rörlighet, stimulans och helt enkelt livskvalitén för de boende. Hittills har vi fått respons från ett boende och det verkar vara väldigt uppskattat, säger Frida Högberg.

Satsningen på digital teknik till äldreboenden är en del av Uppsala kommuns satsning på välfärdsteknik.

Här kan du läsa mer om bakgrunden till satsningen: Åldrande befolkning - Uppsala kommun