Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Bibliotek Uppsala öppnar filial i Gränbystaden

Nu öppnar äntligen biblioteket i Gränbystaden. På grund av den pågående pandemin blir det ingen invigning just nu – men förhoppningsvis kan biblioteket invigas senare i år.

Hundar, ljusträd och parkbänkar är några av deltaljerna i inredningen i Gränbystadens bibliotek. Förhoppningen är att besökaren ska få känslan av att befinna sig i en park.

Hundar, ljusträd och parkbänkar är några av deltaljerna i inredningen i Gränbystadens bibliotek. Förhoppningen är att besökaren ska få känslan av att befinna sig i en park.

Måndag 17 maj öppnar Gränbystadens bibliotek. Verksamheten kommer att finnas på plan tre i gallerian, nära östra entrén.

– Vi vill finnas där människor är, därför är jag glad över att vi nu kan öppna ett bibliotek i Gränbystaden som är en plats där människor möts. Det är viktigt att kulturen och biblioteksverksamheten är lättillgänglig, säger Linda Eskilsson, ordförande i kulturnämnden.

Som att kliva in i Central Park

Tanken är att biblioteksfilialen ska vara en oas i gallerian där besökare kan vila en stund. Filosofin kring inredningen och arkitekturen är att det ska kännas som att kliva in i en park.

– Det känns väldigt spännande nu, att vi äntligen kan öppna vår verksamhet trots pandemin. När man kommer in hos oss ska det vara som att kliva in i Central Park i New York. Vi har till exempel två fantastiska ljusträd med parkbänkar under, säger Paula Karlstam, samordnare Gränbystadens bibliotek.

Idén till att öppna en biblioteksfilial i Gränby kom när Brantingsbiblioteket var tvungna att stänga för renovering. Gränbystadens bibliotek kommer att vara öppen i ett år till att börja med, sedan ska verksamheten utvärderas.

Precis som övriga bibliotek i Uppsala kommun kommer Gränbystadens bibliotek att ha begränsad service och kortare öppettider på grund av pandemin och den höga smittspridningen.