Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Nya stipendiater inom kultur utsedda

Konstnären och konstpedagogen Elisabeth Bucht får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne 2021 och entreprenören Jonathan Tigrar får Uppsala kommuns kulturarvspris 2021. Konstnären Sahar Alkhateeb får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer.

Elisabeth Bucht får Uppsala kommuns stipendium till Gösta Knutssons minne på 30 000 kronor för sitt starka engagemang för att möjliggöra barns eget skapande. Hennes pedagogiska förmåga och brinnande hängivenhet stärker barnens röst i världen.

– Genom att ge barn och unga det estetiska skapandet som verktyg, ökar hon deras förmåga att uttrycka tankar och erfarenheter och synas i det offentliga rummet, säger Elisabeth Ståhle (MP), sammankallande i kulturnämndens stipendieutskott.

Elisabeth Bucht är född 1975 och bor i Uppsala. Hon är konsthantverkare, textil- och gatukonstnär och konstpedagog. Hon verkar också under namnet Garnapa med flera installationer i det offentliga rummet.

När flyktingvågen nådde Uppsala hamnade många barn i en sysslolös tillvaro på flyktingboenden. Elisabeth Bucht sökte upp dem där och gav dem konstnärliga redskap att uttrycka sina känslor. Hon öppnade en ny värld för barnen genom att bjuda in dem till Uppsala konstmuseum och Barnens Åhus. Barnens Åhus är en konstpedagogisk verksamhet i Walmstedska gården som Elisabeth Bucht startade 2017. Verksamheten har blivit en mötesplats för barn från olika delar av samhället och har varit en viktig trygghet under pandemin.

Uppsala kommuns kulturarvspris 2021
Jonathan Tigrar får Uppsala kommuns kulturarvspris 2021 på 20 000 kronor.

– Jonathan Tigrar får priset för sitt arbete med att göra delar av Uppsalas kulturarv till ett tillgängligt och utmanande äventyr. Han har många nyskapande, kreativa idéer som tilltalar såväl unga som äldre, säger Linda Eskilsson (MP) kulturnämndens ordförande.

Jonathan Tigrar är född 1976 och bor i Stockholm. Han är vd för äventyrsbolaget Go Adventure i Uppsala. Han har under flera år arbetat för att tillgängliggöra och utveckla kulturhistoriskt värdefulla miljöer och företeelser för Uppsalaborna. Till exempel kan besökare göra en takpromenad på Uppsala slott och samtidigt lära sig mer om slottets historia. Jonathan Tigrars företag erbjuder även guidade turer genom Uppsalas historia och möten med Uppsalaprofiler som Pelle Svanslös och Maja Gräddnos.

Stipendiet till nyutexaminerade bildkonstnärer
Konstnären Sahar Alkhateeb får Uppsala kommuns stipendium till nyutexaminerade bildkonstnärer. Stipendiet består av en möjlighet att få ställa ut på Uppsala konstmuseum och kostnadsfri tillgång till en ateljé under ett år vid Ateljéföreningen Hospitalets lokaler i Ulleråker.

Sahar Alkhateeb är född 1987 i Palestina och bosatt i Uppsala. Hen har en Master of Fine Arts från Konstfack och har ställt ut på etablerade konstscener, till exempel Tartu Art Museum, Malmö konstmuseum och Växjö konsthall.

Kulturnämnden beslutade om utdelningen av stipendierna 27 maj, men utdelningen av stipendierna sker i höst på grund av restriktionerna under pandemin.

Läs mer om kulturnämndens stipendier.