Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Satsning ska få talanger att stanna i Uppsala

Uppsalas arbetsgivare rekryterar varje år tusentals internationella talanger med olika spetskompetenser. Men många väljer att flytta vidare, vilket är en stor förlust för både samhället och arbetsgivarna. Därför startar nu universiteten, regionen, kommunen och Handelskammaren ett helt nytt initiativ – Uppsala International Hub – för att behålla talangerna i regionen.

Fem personer med EUflagga tittar in i kameran.
Uppsala International Hub ska hjälpa talanger att hitta rätt i sitt nya liv i Uppsala.

I vår globala värld är rörlighet bland arbetskraft ett måste. Uppsala International Hub är ett nytt samarbetsinitiativ för att välkomna internationella talanger, få dem och deras familjer att stanna och trivas i regionen på lång sikt. En del av initiativet är en ny webbplats som presenterar allt från hur man skaffar ett personnummer och barnomsorg till olika nätverk och företagsmöjligheter.

– Det här arbetet är viktigt för oss på Uppsala universitet. När vi rekryterar forskare från hela världen kan vi erbjuda goda villkor och spännande forskningsmiljöer. Men det räcker inte, det måste vara bra att leva och bo i Uppsala också. Inte bara för den enskilda forskaren utan för hela familjen, säger Anders Hagfelt, rektor vid Uppsala universitet.

Ylva Hillbur, vicerektor för internationella relationer vid Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), stämmer in:

– Ett professionellt och personligt välkomnande – med svar på frågor om allt från skatteregler till förskoleplatser och svensk kultur – är avgörande för att ge internationella medarbetare och deras familjer en mjuklandning så att de trivs, vill stanna och blir goda Uppsala-ambassadörer. Det är fantastiskt roligt att Uppsala International Hub nu går live som ett resultat av det fina samarbete som finns i regionen, säger hon.

Brist på rätt kompetens i Sverige

Universiteten är de största internationella rekryterarna i regionen, men även många av Uppsalas kunskapsintensiva företag har svårt att hitta den kompetens de söker inom landet. Internationell rekrytering ger möjlighet att bredda talangpoolen så att fler företag hittar de medarbetare de behöver för att växa. Även Region Uppsala har samma utmaningar, enligt regionstyrelsens ordförande Emilie Orring (M):

– Genom att underlätta för högkvalificerad arbetskraft att etablera sig i Uppsala län stärker vi regionens positionering internationellt och ger förutsättningar för ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion med internationell lyskraft, säger hon.

En ny mottagningsfunktion

Förutom webbplatsen bygger man en mottagningsfunktion som ska identifiera behov och utmaningar samt skapa kontakter och utveckla tjänster för att hjälpa nyrekryterade och deras familjer att landa i sitt nya samhälle.

– Den globala konkurrensen om talanger, investeringar och besökare är knivskarp. Uppsala har länge saknat en samordnad mottagning av internationell spetskompetens. Med denna nya satsning ska näringslivet i Uppsala få bättre förutsättningar att locka till sig, rekrytera och behålla nyckelpersoner med internationell bakgrund, säger Tomas Stavbom, regionchef Handelskammaren i Uppsala län.

Boka personlig guidning

På webbplatsen kan man bland annat boka guidning från personer som har egen erfarenhet av hur det är att etablera sig i Uppsala. Initiativet samfinansieras av intressenterna och drivs av Uppsala kommun.

– Vi är mycket stolta över det här samarbetet som ska attrahera och välkomna nya Uppsalabor från hela världen och få dem och deras familjer att trivas och utvecklas i Uppsala. Vi har redan uppfattat att webbplatsen och den planerade servicen har tagits emot mycket positivt av målgruppen som testat den, säger Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande (S).

Tjänsterna kommer man att kunna nå via den nya webbplatsen eller kommunens växel, men även olika mötesplatser och event, när pandemirestriktionerna lättar.

Besök webbplatsen Uppsala International Hub