Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Nu öppnar Läsfabriken på Stadsbiblioteket

Efter en omfattande renovering öppnar nu barnavdelningen på Stadsbiblioteket under nytt namn – Läsfabriken. På grund av pandemin blir det ingen invigning och antalet besökare kommer att anpassas efter restriktionerna.

Bokhylla på Stadsbibliotekets nya barnavdelning
Läsfabrikens böcker är äntligen på plats.

Den nya barnavdelningen Läsfabriken på Stadsbiblioteket rymmer många små krypin där barn kan njuta av en bok i fred.

Barnavdelningen på Stadsbiblioteket var sliten och i stort behov av renovering. Därför påbörjades en ombyggnation i september förra året. Nu är arbetet klart och en arkitektritad, ljus och spännande miljö väntar besökarna.

– Barnavdelningen är bibliotekets viktigaste och populäraste. Det är glädjande att vi nu får mer plats för fler barn att upptäcka läsningens magi i en mysig och välkomnade miljö. Böcker och läsning är så viktigt för våra barn. Att främja det är en av kulturnämndens viktigaste uppgifter, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Fick hjälp av förskoleelever

Två förskolor i Uppsala har varit med och lämnat förslag när den nya Läsfabriken tagit form. Efter förslag från förskolebarnen kommer besökarna att kunna krypa in i små fågelbon och musslor får att läsa eller bara bläddra i en bok.

Läsfabriken riktar sig till barn i åldern noll till tolv år.

–  Vi saknar barnen och längtar efter att få visa den här nya, fantastiska miljön för dem. Självklart måste vi anpassa oss efter pandemin, därför öppnar vi stillsamt och följer de inarbetade rutiner som vi har kring covid-19 på Stadsbiblioteket, säger Anna-Klara Ehn Ericson, barnbibliotekarie på Stadsbiblioteket samt projektledare för ombyggnationen.

Flirtar med lokalens historia

Namnet Läsfabriken flirtar med lokalens historia, som en gång i tiden rymde ett bryggeri. Fabrikstemat går även igen i delar av inredningen.

Bland annat i en stor lampa som fått formen av ett enormt kugghjul.

– Det känns roligt att vi har tagit fasta på fabrikstemat, Läsfabriken är en plats som vi hoppas att barnen kommer att älska. Vi har även inkluderat gården utanför. Där finns ett stort schackspel för utomhusbruk och även parasoller så att det ska vara inbjudande, säger Anna-Klara Ehn Ericson.

Precis som övriga bibliotek i Uppsala kommun kommer Läsfabriken att ha begränsad service och kortare öppettider på grund av pandemin och den höga smittspridningen.

Läs mer om öppettider och annan praktisk information om Läsfabriken