

45 nya grannsamverkansgrupper har startats sedan pandemins början och från den 18 mars utbildas kontaktombud boende i villa och lägenhet i Uppsala kommun digitalt. Det har visat sig fungera väldigt bra och just nu finns 283 grannsamverkansgrupper både i och utanför Uppsala tätort.
Fler vill starta grannsamverkangrupper
– Vi ser att fler boende i lägenhet vill starta grannsamverkansgrupper. Nya grupper har startats bland annat i Gränby och Gottsunda. Det kan vara en effekt av att fler jobbar hemifrån och vill nätverka för att förbättra sin närmiljö, säger Ulrika Andersson, områdespolis och kontaktperson för grannsamverkan Uppsala.
– Det känns bra att vi tillsammans med de boende och polisen jobbar för ökad trygghet i kommunen. Grannsamverkan är en framgångsrik brottsförebyggande metod som ökar tryggheten för Uppsalaborna, säger Bo Hammerin, trygghetssamordnare på enheten för Trygghet, brottsförebyggande och säkerhet i Uppsala kommun.
Polisen i Sverige har arbetat sedan 1985 med grannsamverkan och i dagsläget är närmare 10 000 hushåll engagerade i Uppsala kommun.
Samarbete mellan boende, polisen och kommunen
Grannsamverkan i Uppsala är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende, polisen och nu även kommunen. Det handlar om att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet med syfte att minska brottsligheten och öka trivseln i bostadsområdet.
Läs mer om grannsamverkan på polisens webbplats
Läs mer på webbplatsen Samverkan mot brott
Är du och dina grannar intresserade av att engagera er i grannsamverkan? Skicka ett mejl till polisens brevlåda så kontaktar vi dig!
E-post: Grannsamverkan lokalpolisområde Uppsala/Knivsta