Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nu jobbar Polismyndigheten och Uppsala kommun tillsammans med grannsamverkan

Polisen och Uppsala kommun drar nytta av varandras erfarenheter och kontakter i samarbetet med grannsamverkan. Under pandemin hålls mötena digitalt med hushållen vilket har visat sig vara en framgångsfaktor.

Skylt på grannsamverkan.
Foto Johan Larsson

45 nya grannsamverkansgrupper har startats sedan pandemins början och från den 18 mars utbildas kontaktombud boende i villa och lägenhet i Uppsala kommun digitalt. Det har visat sig fungera väldigt bra och just nu finns 283 grannsamverkansgrupper både i och utanför Uppsala tätort.

Fler vill starta grannsamverkangrupper

– Vi ser att fler boende i lägenhet vill starta grannsamverkansgrupper. Nya grupper har startats bland annat i Gränby och Gottsunda. Det kan vara en effekt av att fler jobbar hemifrån och vill nätverka för att förbättra sin närmiljö, säger Ulrika Andersson, områdespolis och kontaktperson för grannsamverkan Uppsala.

– Det känns bra att vi tillsammans med de boende och polisen jobbar för ökad trygghet i kommunen. Grannsamverkan är en framgångsrik brottsförebyggande metod som ökar tryggheten för Uppsalaborna, säger Bo Hammerin, trygghetssamordnare på enheten för Trygghet, brottsförebyggande och säkerhet i Uppsala kommun.

Polisen i Sverige har arbetat sedan 1985 med grannsamverkan och i dagsläget är närmare 10 000 hushåll engagerade i Uppsala kommun.

Samarbete mellan boende, polisen och kommunen

Grannsamverkan i Uppsala är en metod som bygger på ett samarbete mellan de boende, polisen och nu även kommunen. Det handlar om att boende i ett område håller extra uppsikt över sina grannars bostäder och är uppmärksamma på vilka som rör sig i bostadsområdet med syfte att minska brottsligheten och öka trivseln i bostadsområdet.

Läs mer om grannsamverkan på polisens webbplats

Läs mer på webbplatsen Samverkan mot brott

Är du och dina grannar intresserade av att engagera er i grannsamverkan? Skicka ett mejl till polisens brevlåda så kontaktar vi dig!
E-post: Grannsamverkan lokalpolisområde Uppsala/Knivsta