Kakor (cookies)

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Nosheen fick jobb innan utbildningen var slut

När Nosheen Awais först kom till Sverige från Pakistan hade hon fullt fokus på att familjen fick det bra. Men efter ett tag ville hon lära sig ett jobb och bli bättre på att tala svenska. Eftersom hon gillar att möta många människor sökte hon sig till utbildningen Gästvärd med svenska för invandrare. Och det har hon inte ångrat en sekund.

Porträtt av kvinna i hotellcafé.
Nosheen Awais fick jobb och lärde sig bättre svenska under utbildningen Gästvärd med svenska för invandrare.

Utbildningen innebar att hon samtidigt med att lära sig mer svenska också fick en yrkesutbildning. Hon fick bland annat lära sig service och bemötande, om besöksnäring och logi. Hon fick också prova olika yrkesroller för att testa hur hon skulle hantera vissa situationer.

- Vi hade kul under utbildningen och läraren var helt fantastisk. Jag har fortfarande kontakt med henne, hon var en jättebra mentor. Hon hade jobbat länge på hotell innan hon blev lärare så hon visste vad hon pratade om, säger Nosheen.

Mycket praktik gav kunskap

Utbildningen pågick under ett år och praktikdelen var fyra månader. Då fick hon prova att jobba på många avdelningar och lärde sig bland annat att praktiskt hantera matvaror på ett hygieniskt sätt, hjärt-lungräddning och säkerhet. De var fyra personer som gjorde praktik samtidigt på samma hotell vilket var både kul och extra lärorikt eftersom de stöttade varandra.

Varierat och kul

Redan innan utbildningen var klar fick hon erbjudande om jobb på ett hotell där hon gjorde praktik. Nu jobbar hon på ett annat hotell i centrala Uppsala med allt möjligt, men framför allt på frukosten och i konferensdelen.

- Jobbet är väldigt varierat: alla hjälps åt och vi är lite som en familj. Det är superkul att få prova mycket olika saker och det får jag här. Ena stunden hackar jag paprika, nästa hjälper jag en konferensgäst som vill ha ett glas vatten.

Utbildningen gav trygghet

Allt jobb på hotellet handlar om att få besökarna att trivas. Och Nosheen tycker att det är roligt att hon varje dag får hjälpa personer med allt möjligt. Men en gång var det utmanande:

- Vi hade en gäst som var otrevlig och högljudd. Hon kom för sent till frukosten. Men jag pratade med henne en stund och vi höll frukosten öppen en halvtimme extra bara för henne. Då blev hon så snäll så. Det var jättekul och ett bevis för mig att jag är bra på att bemöta folk. Det fick vi ju också träna mycket på i utbildningen så jag kände mig trygg i hur jag skulle tänka.

Nosheen känner att hon har hamnat helt rätt:

- Jag talar mycket bättre svenska, jag har fått nya vänner och ett underbart jobb. Och jag känner mig piggare än tidigare trots att jag går upp vid tre på morgonen!

Gå en kombinationsutbildning du med

Vill du lära dig ett yrke och samtidigt lära dig bättre svenska? Läs mer om våra kombinationsutbildningar. Sista ansökningsdag för vårens utbildningar är 19 november 2021.