Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Några grundskolor börjar med distansundervisning på högstadiet

När vårterminen börjar i Uppsalas skolor inför några kommunala grundskolor delvis fjärr- eller distansundervisning för eleverna i årskurs 7–9. Åtgärderna införs för att minska trängseln i skolans lokaler när andra åtgärder inte räcker till.

puff-distans
Tjej som pluggar vid datorn.

Skolorna har hittat lösningar som gör att antalet elever som samtidigt vistas i skolans lokaler minskar, samtidigt som lärare och elever kommer fortsätta att träffas kontinuerligt.

  • På Nannaskolan kommer eleverna i årskurs 7–9 vara halva dagen i skolan och ha fjärr- eller distansundervisning andra halvan av dagen.
  • På Tunabergsskolan kommer årskurs 7 och 8 gå halvdagar i skolan kombinerat med fjärr- eller distansundervisning beroende på ämne.
  • På Gottsundaskolan kommer eleverna i årskurs 7–9 stanna hemma för fjärr- eller distansundervisning en eller två dagar i veckan.
  • Valsätraskolan inför ett rullande schema där årskurs 7, 8 och 9 turas om att studera på distans.

Alla beslut om fjärr- och distansundervisning sträcker sig till och med den 24 januari och ska sedan omprövas.

– Förutsättningarna för att hålla avstånd och minska trängsel ser olika ut på olika skolor. Därför ser vi över situationen skola för skola. Vi måste också säkerställa att undervisningen för alla elever och lärare kan fungerar bra även på distans, säger Erik Ojala, chef för den kommunala grundskolan.

I Uppsala kommun finns det cirka 20 kommunala grundskolor med elever i årskurs 7 – 9. Fler än de nu aktuella skolorna kan komma att införa fjärr- eller distansundervisning utifrån den riskbedömning som varje skola löpande uppdaterar.

Alla elever och vårdnadshavare som berörs får information direkt från skolans rektor.

Distansundervisning används endast som en sista utväg

Fjärr- och distansundervisning ska endast användas som en sista utväg när andra åtgärder inte räcker till för att minska risken för smittspridning och trängsel i skolans lokaler eller i kollektivtrafiken.

Utbildningsförvaltningen har även fattat ett generellt beslut att alla kommunala skolor ska upphöra med undervisning där elever från olika skolor blandas. Beslutet gäller endast årskurs 6–9 och påverkar bland annat lektioner i moderna språk, hemkunskap och modersmål som istället kommer att hållas på distans eller på elevernas hemskola.

Uppsala kommun är inte huvudman för de fristående skolorna som fattar egna beslut om hur undervisningen ska bedrivas.

Tidigare pressmeddelande om åtgärder på högstadiet.

Mer information om distansundervisning på högstadiet finns på regeringens webbplats.

Kontakt

Erik Ojala, chef för kommunal grundskola
E-post: erik.ojala@uppsala.se
Telefon: 018-727 27 97