Läsande förebilder ska få flera unga att läsa böcker

Under pandemin har många återupptäckt läslusten, särskilt unga. Bibliotek Uppsala vill haka på den trenden för att få flera unga att fortsätta låna och läsa böcker. Därför går en kampanj i gång med lokala läsande förebilder under hashtaggen jag läser.

bandy-lasning
Lokala förebilder inom sport och musik, som bandyspelaren Anton Andersson, ska locka ungdomar till läsning.

Det är roligt att läsa och läsning kan ske i många olika former. Det har många upptäckt under pandemin. Att kunna läsa har även stor betydelse för lärandet och förmågan att delta aktivt i samhället. Därför vill Bibliotek Uppsala locka unga till läsning genom att visa lokala läsande förebilder.

– Undersökningar visar att var tredje ungdom läser mer än före pandemin. Det är ett glädjande trendbrott som vi vill haka på, för att det ska fortsätta och dessutom förstärkas. Då krävs förebilder som visar att de läser – och tycker om att läsa, säger Maria Fredriksson, bibliotekarie på Stadsbiblioteket.

Läsande förebilder

Framgångsfaktorer för att skapa läsare är tillgång till böcker och just läsande förebilder. Böcker och andra medier finns att låna utan kostnad på kommunens alla bibliotek. Både lärare och föräldrar kan vara läsande förebilder. Men även kompisar, andra unga och kända personer inom politik, religion och framför allt sport, kan vara läsande förebilder för unga.

Flera vill läsa mer än de gör, enligt en undersökning av Statens medieråd. Pojkar läser mindre än flickor och har ofta en mindre positiv attityd till läsning. Till sin hjälp i kampanjen har biblioteket därför förebilder som är kända för målgruppen. Först ut är bandymålvakten Anton Andersson, musikern Moncho och musikern Rabih Jaber. Rabih Jaber är även koordinator på Treklangens fritidsklubb i Gottsunda.

Bilderna går i lila färger. Texten lyder #jagläser. Förebilderna sitter avslappnat och läser Mina drömmars stad av Per Anders Fogelström, Jag är Zlatan av David Lagercrantz och Äkta hela vägen av fotbollsspelaren Martin Mutumba och Erik Niva.

I nästa steg av kampanjen dyker flera läsande förebilder upp på bild, bland annat fotbollsspelarna Malin Forssner och Elin Åkerman och diskuskastaren Vanessa Kamga.

I nästa steg ingår även att nå föräldrarna med budskapet att deras barns förebilder läser.

Satsningen är ett samarbete med andra kommunala verksamheter som jobbar med unga.

Biblioteket vill också utveckla och fördjupa samarbeten med externa organisationer och föreningar.

Läsning ökar ordförståelsen

PISA-testet och andra internationella mätningar visar att ungas läsförståelse har gått ned. Samtidigt ställer dagens samhälle höga krav på avancerade kunskaper av läs- och skrivkunnighet. Att läsa böcker på fritiden är ett sätt att öka ordförståelsen och gör det lättare att läsa andra texter också.

Bakgrund till uppdraget

Enligt undersökningen Ungar & Medier 2019 av Statens medieråd var det bara 11 procent i åldern 13 till 19 år som läste böcker varje dag. Samtidigt önskade runt 50 procent att de ägnade mer tid åt läsning. Pojkar läste mindre än flickor och hade generellt en mindre positiv attityd till läsning. Men under pandemin ökade ungas intresse för att läsa. Det visar Ungdomsbarometern 2020 PowerPoint-presentation (lararstiftelsen.se)

I rapporten Med läsning som mål av Kulturrådet framkommer flera framgångsfaktorer för att skapa läsare: en av dem är läsande förebilder. Det är det som biblioteket har tagit fasta på.