Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Kvaltävling inför Yrkes-SM anordnas på Uppsala yrkesgymnasium Jälla

15 september anordnar Uppsala yrkesgymnasium Jälla den första av tre kvaltävlingar för unga lastbilschaufförer inför Yrkes-SM 2022.

Bild på förra året tävlade Sara Gauffin och Jonas Jansson i Yrkes-SM för Uppsala yrkesgymnasium Jälla.
Förra året tävlade Sara Gauffin och Jonas Jansson i Yrkes-SM för Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

– Att få anordna en av kvaltävlingarna inför Yrkes-SM är oerhört roligt! Yrkes-SM är Sveriges största satsning för att öka intresset och rekryteringen till yrkesutbildningar, säger Tommy Persson, rektor på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

Tävlingen ska spegla en lastbilschaufförs vardag

Under tävlingsdagen kommer elever från fordons- och transportprogrammet, med inriktning transport, visa prov på skicklighet i flera spännande och utmanande moment som alla tillsammans speglar en lastbilschaufförs vardag.

Tävlingsmomenten innehåller praktiska delar som lastsäkring, precisionskörning med lastbil och truck. Utöver de praktiska momenten tillkommer även teoretiska prov. 

–Tävlingens olika moment sätter stor press på våra elever. När tävlingarna genomförs får även vi lärare ett kvitto på att vi rustat eleverna väl inför deras kommande arbetsliv, säger Robin Nielsen, lärare på Uppsala yrkesgymnasium Jälla.

20 skolor från hela landet deltar i tävlingen

Under kvaltävlingen på Uppsala yrkesgymnasium Jälla är det 20 skolor från hela Sverige som deltar. Segrarna i varje kvaltävling kvalificerar sig till Yrkes-SM som arrangeras i Växjö 10–12 maj 2022.

Uppsala yrkesgymnasium Jälla anordnar tävlingen tillsammans med TYA - Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. 

Alla tävlingar under dagen sker utomhus.

På Uppsala yrkesgymnasiums webbplats finns information om fordons- och transportprogrammet på skolan  

Läs mer om TYA

Läs mer om Yrkes-SM

För mer information

  • Helene Hålldin, Programrektor på fordons- och transportprogrammet, Uppsala yrkesgymnasium Jälla
  • Telefon: 076-698 62 73
  • E-post: helene.halldin@uppsala.se