Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Nyhet

Kommunen tar initiativ för att motverka svart arbetskraft

Uppsala kommun arbetar för att endast göra affärer med seriösa leverantörer. För att minska risken för ekonomisk brottslighet och brister i arbetsvillkoren inom entreprenader har kommunen nu testat att begränsa antalet underleverantörsled i sina upphandlingar.

Entreprenader

Inom byggbranschen har det på senare år uppmärksammats ekonomisk brottslighet och dåliga arbetsvillkor för arbetstagare. Det kan vara svårt för den som upphandlar entreprenader att kontrollera att kraven i upphandlingen följs och att företagen inte använder sig av svart arbetskraft eftersom företagen kan anlita underleverantörer i flera led.

Uppsala kommun har därför nyligen ställt krav på maximalt två underentreprenörsled vid upphandling av en mark- och anläggningsentreprenad. Med den åtgärden hoppas kommunen kunna motverka ekonomisk brottslighet i form av svart arbetskraft och annan liknande brottslighet som är förknippad med att företag använder sig av underentreprenörer i många led.

- Våra skattepengar ska inte gå till utnyttjande eller lönedumpning. Därför ställer vi krav på schyssta villkor i alla våra upphandlingar och testar hela tiden nya verktyg. Genom att begränsa antalet underleverantörer kan vi stoppa oseriösa företag, säger Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande.

Genom att skärpa kraven på det här sättet minskar också risken för att seriösa företag med schyssta arbetsvillkor konkurreras ut.

- Det är viktigt att vi endast gör affärer med seriösa leverantörer och det här är ett nytt sätt vi testar för att motverka ekonomisk brottslighet och dåliga arbetsvillkor. Vi har även ett nära samarbete med Skatteverket där vi tillsammans ser på vilka andra krav vi kan ställa för att motverka den här problematiken, säger Susanne Afzelius, verksamhetschef över kommunens upphandlingsavdelning.

Resultatet av de skärpta kraven håller nu på att utvärderas. De företag som lämnat anbud i upphandlingen har varit positiva till att kommunen ställt kraven och upplever inte att det innebär några problem för deras verksamhet.

Målet är att den här typen av krav, efter att försöket utvärderats, ska ställas i samtliga upphandlingar av mark- och anläggningsentreprenader. Det kan även bli aktuellt att utvärdera för andra typer av entreprenader.