Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Klart för byggandet av Rosendals skola

Uppsala kommun arbetar för att möta upp behovet av fler grundskoleplatser. Plan- och byggnadsnämnden har beslutat att ge bygglov till Rosendals skola och att skicka ut detaljplanen för Uppsävja förskola på samråd. Detaljplanen omfattar även byggandet av en skola.

Rosendals skola entretorget
Visionsbild över Rosendals skola. Illustration: Sweco Architects

– När fler barn föds i Uppsala behöver vi också fler skolor. Med de här planerna ser vi till så att nästa generation som växer upp i Rosendal och Bergsbrunna har nära till skolan. Samtidigt säkerställer vi att Rosendalsborna får en allaktivitetsplats i området, säger Ylva Stadell (S), plan- och byggnadsnämndens ordförande.

Plan- och byggnadsnämnden godkände bygglovet för Rosendals skola, som kommer ligga på Arne Tiselius gata 39 i västra delarna av Rosendal. Beslutet fattades den 29 september. Skolan byggs för 750 elever från förskoleklass till nian och kommer även ha lokaler för tillagningskök och fritids.

Precis intill skolan ligger stadsskogen, och söder om skolan ska en allaktivitetsplats anläggas, med bollsportsytor, löparbana, längdhoppsgrop och en större gräsyta för spontanidrott. Tanken är att Rosendals skolas elever ska ha tillgång till ytan under raster och idrottslektioner.

– Oavsett var i Uppsala du bor ska du som förälder kunna känna dig trygg med att det finns en bra skola nära hemmet. Jag är glad över att en ny skola med plats för närmare 750 elever nu ska byggas i Rosendal och att arbetet med en ny förskola och skola i Bergsbrunna nu går vidare, säger Helena Hedman Skoglund (L), utbildningsnämndens ordförande.

Både ny förskola och skola i Bergsbrunna på sikt

Vi har också tagit fram en detaljplan för Uppsävja förskola, vilken plan- och byggnadsnämnden nu beslutade att skicka ut för samråd där intressenter och allmänhet kan lämna synpunkter. Detaljplanen möjliggör först och främst byggandet av den planerade nya förskolan med åtta avdelningar. Men eftersom vi ser att vi kommer att behöva en grundskola till i detta område, har vi också möjliggjort byggande av en skola med tre parallella klasser i årskurserna F-6 och en idrottshall i detaljplanen.

Samrådstiden meddelas på uppsala.se, men beräknas bli från mitten av oktober och sex veckor framåt. Målet är att detaljplanen ska kunna antas under 2022.

Här hittar du information om hur du kan beställa protokollet från Plan- och byggnadsnämndens sammanträde den 29 september.