Invigning av ljuskonstverket The Eyegloria

Imorgon lördag 13 november 17.00 invigs ljusinstallationen The Eyegloria i Stadsträdgården. Platsen är de nordligaste träden mellan Lycksalighetens ö, Fyrisån och Flustret.

Ljuskonstverket The Eyegloria lyser i mörkret i Stadsträdgården
Ljuskonstverket The Eyegloria lyser redan i Stadsträdgården.

Initiativet till ett ljuskonstverk i Stadsträdgården lades fram i samband med ljuskonstfestivalen Allt Ljus på Uppsala 2018. Temat var då 100-årsjubiléet av Ingmar Bergmans födelse.

Konstnären Florence Hermansson fick det konstnärliga uppdraget och vill med sitt verk uppmuntra oss att blunda och se den fantastiska och gränslösa värld som finns inom oss. I konsten vill hon visa vilka spår från barndomen vi bär med oss genom livet och hur de kan vara en stor tillgång för oss som vuxna.

Inspiration till verket kommer från barnet Ingmar Bergman. Hans förmågor kunde anas tidigt, men han fortsatte drömma, fantisera och skapa berättelser live ut.

Konstverkets ljusprojektion på trädet ställer frågor till dig som betraktare om vad du drömde om när du var barn och vem du är idag. Verket inbjuder dig att blunda där i gräset under träden, i avskildhet eller tillsammans, och berätta det du ser, djupt inom dig själv.

- The Eyegloria gör något spännande med trädkronorna och hela platsen. Det blir ett inrett rum med en ny mening. Verket får nog en egen betydelse för var och en, men jag tror alla kan enas om att Stadsträdgården får en mer inbodd känsla av verk som detta, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.

Vad kan ditt inre barn berätta för dig? Konstnären vill uppmuntra till och synliggöra den inre resan till minnenas värld och bejakandet av barnet inom oss. Konstverket kan ses som en hyllning till de som vågar leva i sitt inre barn och som lyfter blicken.

Konstnären Florence Hermansson har arbetat med frågor kring barndomens drömmar och tankar inför framtiden. Frågorna har hon ställt till besökare i parken och till sig själv, men hon har även indirekt ställt frågorna till Ingmar Bergman genom hans texter om barndomen. Hon föddes 1970 och är verksam konstnär och ljusdesigner vars konst gestaltas i rumsliga och skulpturala ljusinstallationer som ofta också innehåller ljudinstallationer.

Uppdragsgivare är Kulturnämnden på Uppsala kommun.

Konstnärens samarbetspartners för tillverkning:

Mälarlaser AB, MP Kreativ Teknik AB, Geostatik Wallin AB, Vattenfall Uppsala och Uppsala kommuns stadbyggnadsförvaltning.