Pressmeddelande

Inès Girihirwe får filmpris till Ingmar Bergmans minne

Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne delades i år ut för tolfte gången vid 40-årsjubilerande Uppsala Kortfilmfestival. 2021 års pris går till Inès Girihirwe för filmen Breaking Ground. Filmpriset är avsett för en ung och lovande filmskapare som i Ingmar Bergmans anda tänjer på filmkonstens gränser.

Inès Girihirwe, årets mottagare av Uppsala kommuns filmpris till Ingmar Bergmans minne.

Priset till Ingmar Bergmans minne är instiftat av Uppsala kommun. Årets vinnare får 50 000 kronor och ett diplom utformat av konstnären Jin Jiang. Priset delades ut på Slottsbiografen i Uppsala lördag 30 oktober.

Juryns motivering: ”Filmen visar upp en oväntad mognad i röst och bildspråk för att vara en debut: regissören hanterar ämnet våld i nära relationer med välavvägda och subtila filmskaparidéer. Hon utmejslar en vacker känsla av systerskap och motstånd; hoppet att det finns en väg ut.”

Filmen Breaking Ground är från 2020, regissören Inès Girihirwe är född 1998 och bor i Kigali, Rwanda.

Alla filmer som deltagit i den internationella tävlingssektionen och har en regissör yngre än 30 år har blivit nominerade till priset, totalt 17 filmer från lika många länder. Den internationella juryn har bestått av Mo Harawe, Somalia, Inja Korać, Kroatien och Léo Soesant, Frankrike.

25-31 oktober ägde den 40:e Uppsala Kortfilmfestival rum på centrala biografer i Uppsala och digitalt på Kortfilmfestivalen Play. Festivalen är en av Europas största kortfilmfestivaler och i år visades nära 300 filmer från ett 70-tal länder. Förutom alla filmvisningar arrangerades också ett antal samtal och seminarier.

– Uppsala kortfilmfestival har under sina 40 år blivit ett mycket viktigt forum för filmskapare från hela världen att mötas, utvecklas och uppmärksammas. Det känns så fint att få dela ut Uppsala kommuns filmpris i år till ung regissör från Rwanda, säger Linda Eskilsson (MP), kulturnämndens ordförande.