Kakor (cookies)

Vi använder kakor (cookies) för att uppsala.se ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att fortsätta ditt besök godkänner du att vi använder kakor. Läs mer om hur vi använder kakor på uppsala.se
Pressmeddelande

Hedersmedaljer till fem Uppsalabor

Uppsala kommun delar varje år ut hedersmedaljer i guld. Medaljerna delas ut till Uppsalabor för värdefulla prestationer. I år hedras mottagarna för mångåriga insatser inom bland annat folkhälsa, idrott och engagemang för samhällets utsatta.

Johan Carlson Foto: Folkhälsomyndigheten
Johan Carlson Foto: Folkhälsomyndigheten

På kommunfullmäktiges möte idag, 11 oktober, kungörs att årets fem hedersmedaljer delas ut till Uppsalaborna Johan Carlsson, Peter Gerhardsson, Kristina Edström, Lars Jonsson och den i Uppsala verksamma Margaretha Svensson Paras.

- Årets medaljörer har gjort fantastiska insatser, både för Uppsala och Sverige. Det är så roligt att kunna uppmärksamma dem med vår hedersmedalj! Årets medaljörer är verkligt goda förebilder för oss alla. Vi hoppas att även alla deras medarbetare kan känna stolthet över att just deras verksamhetsledare eller chef fått kommunens hedersmedalj år 2021, säger Eva Edwardsson, ordförande kommunfullmäktige (L).

Motiveringarna lyder:

- Till Johan Carlson, för att han som generaldirektör för Folkhälsomyndigheten genom sitt goda ledarskap och lugn har lotsat Sverige genom de första åren av den svåra Covid-19-pandemin samt för att han, först som läkare och sedan som tjänsteperson inom svensk och europeisk statsförvaltning, väl och mångårigt tjänat allmänhetens bästa.

- Till Kristina Edström, för att hon genom en mångårig forskar- och vetenskapsgärning inom kemin samt med sitt ledarskap och världsledande forskning på nästa generations batterier – en nödvändighet för energilagring i ett fossilfritt samhälle – inspirerar forskare i Uppsala, inom EU och hela världen.

- Till Peter Gerhardsson, för att han genom föredömligt och mångårigt ledarskap inom svensk fotboll fört fram det svenska damlandslaget till att vinna silvermedaljerna vid Olympiska Spelen i Tokyo och därmed även inspirerat barn och ungdomar till att finna glädje i idrottande.

- Till Lars Jonsson, för att han under mer än 20 år som verkställande direktör för Uppsala universitets Holding AB och primus motor i samarbetet mellan universitet och näringsliv, varit arkitekten bakom Connect Uppsala och Uppsala Innovation Centre och den långsiktiga uppbyggnaden av Uppsalas innovationssystem som universitet, företag och kommun idag kan skörda frukterna av.

- Till Margaretha Svensson Paras, för att hon som direktor för Uppsala Stadsmission är en sann eldsjäl med ett stort hjärta och med ett aldrig sinande engagemang för de mest utsatta, ser varje individ värd en andra chans.

Hedersmedaljerna kommer att delas ut vid en medaljmiddag på Uppsala slott 6 maj 2022. Då firas även att hedersmedaljerna har delats ut i 75 år.

I medaljdelegationen ingår kommunfullmäktiges ordförande Eva Edwardsson (L), Magnus Åkerman (M) och Carl Lindberg (S), båda vice ordförande i kommunfullmäktige, riksdagsledamoten Ilona Szatmari Waldau (V) samt entreprenören Anne Lennartsson.

För mer information