Håll barn med småsyskon hemma från förskolan och öppna förskolan

Igår gick Region Uppsala ut med skärpta rekommendationer till föräldrar i Uppsala, bland annat om att hålla barn med syskon under 6 månader hemma från förskolan och öppna förskolan. Anledningen är för att hålla smittspridningen av RS-viruset nere.

barn leker med leksaker

– Vi hjälper smittskydd att få ut informationen till föräldrar så att de som har spädbarn hemma, och har syskon på förskolan, förstår allvaret och håller barnen hemma. Inom förskolan fortsätter vi hålla på de rutiner som vi har haft under covid-19. Alltså att barn inte får komma till förskolan med symtom och att alla håller handhygien. Men det är viktigt att komma ihåg att det är vårdnadshavarnas eget ansvar att följa rekommendationerna, säger Jan Aili, chef kommunal förskola.

Åtgärder inom öppna förskolan

Öppna förskolans åtgärder är framförallt att dra ner på antalet besökare inomhus för barn mellan 0 och 12 månader. De ser även till att barnen håller avstånd och inte delar leksaker med varandra.

– Samtidigt är vi en kanal som har kontakt med många vårdnadshavare med små barn. Vi är även en bra kanal för att nå vårdnadshavare med annat modersmål än svenska, särskilt våra integrationsgrupper med tolk. Vi märker faktiskt redan att vårdnadshavarna har lyssnat på rekommendationerna och det är få besökare inomhus med mycket små barn, säger Anna Hanning, chef kommunal öppna förskola.