Från och med 11 maj råder eldningsförbud i Uppsala län. Läs mer om eldning och eldningsförbud.

Stäng

Kakor på uppsala.se

Vi använder nödvändiga kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera.

Vi skulle vilja sätta lite fler kakor för olika funktioner som hjälper dig som användare.
Vi vill också sätta kakor för statistik så vi kan analysera och förbättra webbplatsen.
Du kan när du vill ändra dina inställningar.

Nyhet

Grundskolans medarbetare samlades för inspiration och spännande möten

På måndagen, 1 november, var det dags att samla grundskolans medarbetare för inspiration och fortbildning. UKUS står för Uppsala kopplar upp sig – en dag med en rad föreläsare och Jacke Sjödin som moderator.

Linda Wallberg, projektledare för UKUS
Linda Wallberg är projektledare för Uppsala kopplar upp sig (UKUS)

Medan eleverna njöt av första dagen på läslovet så samlades deras lärare och annan personal framför sina datorer. Det var nämligen dags för UKUS och för fjärde året i rad gick grundskolans fortbildningsdag av stapeln. I år inleddes dagen med två gemensamma föreläsare. Maria Wimans föreläsning hette” Värdeskapande lärande” och Martin Lackéus föreläste på temat ”Det värdeskapande lärandets vetenskapliga grund”. På eftermiddagen var det dags för grundskolans medarbetare själva att föreläsa och inspirera varandra och deltagarna kunde ta del av en rad föreläsningar.

Linda Wallberg, projektledare för UKUS, var mycket nöjd med dagen. Här berättar hon mer.

– Det är fantastiskt roligt att få arrangera den här dagen. Dels får vi ta del av vad som är på gång inom skolvärlden utanför kommunens gränser. Dels främjar det en så kallad delakultur där våra lärare inspirerar och inspireras av varandra.

Är det svårt att få tag i medarbetare i skolan som vill föreläsa för varandra?

– Det har blivit lättare för varje år. Många anmäler själva intresse om att föreläsa och det är verkligen superkul. Men vi ligger på och uppmuntrar i till exempel våra lärarnätverket, vi ber om tips och så frågar vi förstås. I år hade vi hela 27 medarbetare som föreläste och de gjorde ett fantastiskt jobb. Vi fick ta del av allt från ”Flickor och NPF” till ”Maxa utflykten med M365” till ”Bilder i en digital värld”.

Det är fjärde året i rad som grundskolan arrangerar dagen. Hur kommer det sig att eventet UVUS blev UKUS? 

– Från början samlades vi alla fysiskt. UVUS står för ”Uppsala visar upp sig ” och 2019 samlades vi, cirka 1 600 medarbetare i Universitetsaulan för föreläsningar och sen fortsatte vi på Tiundaskolan där kollegor föreläste runt om i lokalerna.  Det var helt fantastiskt med så mycket klokskap på en och samma plats.

Hur gjorde ni när pandemin satte stopp för fysiska möten 2020?

– Vi ställde aldrig in utan vi ställde om. UVUS blev UKUS, det vill säga ”Uppsala kopplar upp sig”, och eventet gick från fysiskt till att bli digitalt. Det blev väldigt lyckat

Vad tror du om eventet i framtiden – kan det fysiska mötet ersätta det digitala? 

– Ja, både och. Förra årets utvärdering visade många fördelar med att ses digitalt. Man upplevde mindre stress mellan föreläsningar på eftermiddagen, större möjligheter att kunna ta del av fler föreläsningar och att det var ganska skönt att sitta hemma i soffan och låta sig inspireras. På samma gång visade utvärderingar från vårt fysiska event 2019 att många tyckte att det var kul att träffa kollegor både från den egna skolan och från andra skolor och att ha möjlighet att prata med varandra. Det ska bli spännande att se vad utvärderingarna säger i år.  

Vad driver dig i det här uppdraget? 

– Det är roligt och utmanande att sy ihop ett sådant här stort projekt, från tanke till leverans. Det är viktigt med helheten och att alla föreläsare känner sig nöjda och stolta. Sen önskar jag att alla deltagare bli inspirerade och att de förhoppningsvis kan testa något nytt i klassrummet eller i mötet med eleverna när det är dags att träffas igen, måndagen efter läslovet.

Läs mer om UKUS och föreläsarna på Pedagog Uppsala